HARIS VRANIĆ PREDSTAVIO SVOJE POLITIČKI PROGRAM: PORODICA GADŽUN MU PORUČILA: BOLJE NE OBEĆAJI JER ĆE BITI JOŠ UBIJENE DJECE U SARAJEVU

Visits: 570 Today: 3

Amila Gadžun, majka preminule Džene Gadžun, iz Kaknja, objavili su odgovor na politički program ministra zdravstva Kantona Sarajevo Harisa Vranića. njihov život je stao 8. novembra kada je Džena, kako kaže Muris u pismu, “kao pravo i zdravo dijete završila u ‘poliklinici’ kod doktora ‘zubara’”.

“Bolje ne obećaji i ne otvaraj više nikome vrata kao što navodiš u tekstu da si otvarao.. Ako nastaviš istim putem još će biti ubijene djece u Kantonu Sarajevo.. Ne radiš posao za koji si zadužen!! Ti si zadnji koji treba da priča o nekoj odgovornosti.” – poručili su mu članovi porodice Gadžun piše Crna-Hronika.

Doktor Haris Vranić na Facebook profilu postavio je svoje političke ciljene za predstojeće izbore.

Obećavali smo, ali i ispunili. Preuzeli uništeno i urušeno i počeli graditi ponovo. Korak po korak, dan po dan. Bili smo tu i onda kad je izostala podrška onih koji su trebali biti odgovorni. Kada su trebali djelovati, a bili su im bitniji vlastiti interesi od dobrobiti naroda. Kada su životi bili u pitanju i vakcine se morale potražiti u drugim državama, osigurali smo imunizaciju svim građanima Federacije BiH, a ne samo Kantona. A bili smo tu i da se istim tim životima pruže besplatni preventivni pregledi.

U svom mandatu Ministra zdravstva KS otvarao sam svoja vrata građanima – razgovarao sam, osluškivao i saslušao.

Nisam stao na tome – nego sam i djelovao. Pravio sam vidljive, opipljive i konkretne poteze. Jednako sam se borio i za one stvari koje neće privući pozornost, ali će usrećiti običnog čovjeka. Planiram nastaviti istim putem u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Neki od mojih ciljeva su:

  1. Koordinaciono tijelo za zdravstvo na nivou BiH
  2. Nacionalni skrining programi za rano otkrivanje maligniteta
  3. Dodatno i dopunsko zdravstveno osiguranje
  4. Pacijent bira ljekara, novac prati pacijenta

Hvala svima koji će mi na predstojećim izborima dati svoje povjerenje – Haris Vranić, pod rednim brojem 4 – Parlamentarna skupština BiH.
Više nemamo vremena za čekanje. Zaslužujemo bolje.
Da svane dan.

Svu dokumentaciju koju smo pribavili u Ministarstvu, dostavili smo nadležnom Kantonalnom tužiteljstvu u Sarajevu. Tu prestaje nadležnost MInistarstva i mene kao ministra, u pogledu poduzimanja pravnih koraka u vezi sa tragičnim događajem.

Nadam se i vjerujem da će pravosudni organi utvrditi sve relevantne činjenice, a da će slučaj biti riješen u okviru zakona. Naravno da roditeljima ništa ne može umanjiti bol, niti zamijeniti izgubljeni dječiji život, ali i oni i javnost zaslužuju znati istinu, kao što nadležne pravosudne institucije trebaju utvrditi postojanje odgovornosti. Dijelim mišljenje sa svima onima koji smatraju da to sve skupa predugo traje, ali to ni na koji način nije u mojoj nadležnosti.

Još jednom želim naglasiti kako osjećam veliku žalost zbog izgubljenog dječijeg života i imam puno razumijevanje za bol roditelja. Upravo iz poštovanja tog bola, smatram neprimjerenim da se ta nesreća koristi za politikanstvo i pokušaj skupljanja jeftinih političkih poena, traženjem krivice na adresi na kojoj je nema.

I ja, iznad svega, želim znati šta se tačno desilo tokom operacije i zašto je ugašen nevini dječiji život. To je moguće samo ako nadležno Tužiteljstvo bez odlaganja temeljito, stručno i nepristrasno utvrdi šta se tačno desilo poduzme odgovarajuće mjere, te o tome obavijesti javnost, a prije svega roditelje.

Zbog neprimjerenih i neutemeljenih prozivki želim reći da sam čistog srca i iskreno položio Hipokratovu zakletvu, kao i zakletvu člana Vlade KS. Za mene je ljudski život svetinja i, činim sve što je u mojoj moći i u okvirima zakona da se spriječi bilo kakav nesavjestan rad u oblasti zdravstva.