HAMDIJA LIPOVAČA (SBIH): GRIJETE EVROPU, A NAŠ NAROD NEK SE SMRZAVA

Visits: 529 Today: 2

Na vanrednoj telefonskoj sjednici Vijeća ministara BiH u utorak je donijelo novu odluku o zabrani izvoza određenih šumskih sortimenata i proizvoda od drva do 31. oktobra

Tona peleta u BiH skočila na 1.000 KM!

– Ogrjevno drvo je i sirovina za proizvodnju peleta i briketa i sada smo došli u situaciju da nam opet fali osnovna sirovina za ove energente. Zbog toga cijena peleta ovih dana ponovo raste i premašila je 1.000 maraka po toni! Porasla je i cijena iscijepanog drveta na 165 maraka i prije desetak dana bila je 148 maraka po kubnom metru. Nakon dozvoljenog izvoza ogrjevnog drveta do pojeftinjenja ogrjeva ni slučajno neće doći i već se povećavaju cijene. Naša firma više ne prodaje pelet jer nam fabrike nude tonu peleta za 950 maraka i to je cijena bez prijevoza do našeg skladišta, a kasnije i do kupca. Kada se uračuna i prijevoz, tona peleta bi premašila hiljadu maraka i zato smo pelet izbacili iz prodaje – kaže Helać.

Ads by
Na ovu informaciju reagovao je i kandidat za Parlamentarnu skupštinu BiH ispred Stranke za Bosnu i Hercegovinu, Hamdija Lipovača koji je izjavio: “Grijete austrijske, italijanske stražnjice a naš narod nek se mrzne. Fuj neprijatelji naroda!”

Građani umjesto peleta kupuju mrki ugalj po cijeni 285 maraka za tonu i lignit po toni za 195 maraka.

– Ogrjevno drvo nabavljamo iz državnih šumarstava Federacije BiH jer firme iz Federacije BiH ne mogu nabavljati ogrjev iz entiteta Republika Srpska zato što je na snazi odluka Vlade RS-a da se ogrjev ne smije prodavati u Federaciji BiH. Za sada imamo dovoljno ogrjevnog drveta, ali se sada na isporuke čeka sedam dana – ističe Helać.

crna-hronika