HADŽIJA BEĆIR JE PRESELIO UZIMAJUĆI ABDEST, A NJEGOVA HANUMA HADŽI NIMET S MUBAREK KIŠOM: EMOTIVAN STATUS EFENDIJE VELIĆA

Visits: 241 Today: 1

Anadolija

Nakon obavljene dženaze na svom Facebook profilu oglasio se Muhamed Velić, poznati sarajevski efendija.

  • Danas smo klanjali dženazu namaz h. Nimet hanumi Jahić. Preselila je u svojoj 99. godini, što je dovoljan išaret, kao što je i ona sama bila išaret, ajet – znak i dokaz, stub ovoga grada i čuvar naše tradicije.

Porijeklom iz Prizrena, završila stambolske škole i udala se za Bošnjaka i svezala za Bosnu i ovaj narod. Njena je pamet do zadnjeg nefesa bila Furkan, kao što kaže šejh Abduhu. Zajedno sa svojom porodicom bila je hizmećar i čuvar baba i mihraba mnogih bosanskih džamija, a posebno Ferhadija džamije u Sarajevu. Posljednja Osmanlijka na ovim prostorima. Sinoć je njenu porodicu nazvao predsjednik Redžep Tajjib Erdogan i izrazio svoju i ta’ziju turskog naroda povodom njenog preseljenja.

Ukopana je do bosanskog kadije – svoga supruga hadži Bećir ef. Jahića. On je preselio prije 39 godina, a sada su se dva džana ponovo sastala. Preselio je uzimajući abdest, na samom kraju, oprao je desnu nogu a lijevu nije jer je melek smrti došao. Danas s ovom mubarek kišom hadži Nimet hanuma će politi rahmetom svome kadiji da abdest upotpuni.

Bila je obaveza naša da joj ukažemo ovu čast, ali je još veća čast bila poznavati ovu veliku hanumu i biti joj na dženazi.

Allah rahmet ejlesin.

P.S. Kad smo klanjali dženazu u Barama, odmah sam se uputio prema njenom mezaru i kombiju koji ju je već bio dovukao. Došao sam prvi i bio sam sam te stao blizu njenog tabuta, u otvorenom kombiju. Ne znam kako džennet miriše, al’ u tom trenutku sam osjetio nešto što ukazuje na to. Muminska njena duša, mubarek – objavio je Velić.