GOTOVO NASMRT PRETUKLI UČENIKA BOŠNJAKA IZ NOVE KASABE: NAPADAČI IZ MILIĆA, KO SU IM RODITELJI?

Visits: 14331 Today: 4

Učenik srednje škole “Milutin Milanković” u Milićima A. A. jučer je teško povrijeđen nakon što je napadnut od jednog ili više vršnjaka iz iste škole.

U bolnici u Bijeljinu je operisan i zasad je van životne opasnosti.

Nezvanično, od siline udara tupim predmetom ili pesnicama, slomljena mu je vilica, a povrijeđen je i po drugim dijelovima tijela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Građani su uznemireni da se jedan ovakav incident može dogoditi u školi. Informacija o napadačima nema jer su maloljetni, kao ni ko su im roditelji. Što prije budu isplivali detalji sukoba, koji je mogao biti koban za A. A., ostat će manje prostora za špekulacije da je riječ o međunacionalnim tenzijama među mještanima i Nove Kasabe i Milića.

Povrijeđeni A. A. jedan je od malobrojnih Bošnjaka koji pohađaju srednju školu u Milićima u kojoj do sada nije bilo ispada i incidenata na nacionalnoj osnovi.

Ipak, bošnjački učenici u Podrinju nerijetko su izloženi uvredama i prijetnjama od vršnjaka srpske nacionalnosti, a jedan od primjera je sa Kula Grada kod Zvornika, kada je majka zbog ponižavanja svog sina od vršnjaka srpske nacionalnosti, zaprijetila da će “napraviti čudo” ne stanu li ukraj nacionalističkom huliganstvu. Sve je prijavila policiji, ali i međunarodnim institucijama.

Mještani Nove Kasabe, Bošnjaci, ne dvoje da je ovako brutalan napad na A.A, produkt, ne samo sile, već i nacionalne mržnje učenika koji su ga napali, a kojoj bošnjački povratnici u RS svakodnevno, u raznim situacijama, svjedoče.

Jedan od mještana za Politički.ba je iznio zastrašujuću tvrdnju da je sistem u RS-u odgojio generacije teških mrzitelja Bošnjaka, kojih bi se postidjeli i najokorjeliji mrzitelji iz devedesetih godina.

Strašno je, kažu sagovornici iz Podrinja, vidjeti učenike u maturskoj povorci kako prolazeći gradom, umjesto pjesama radosti što završavaju jednu i započinju drugu, novu, etapu svog života, oni horski pjevaju “nož, žica, Srebrenica”.

Treba biti pošten i za ovakvo ponašanje sedamnaestogodišnjaka, osamnaestogodišnjaka i drugih „…godišnjaka“ ne kriviti samo njih, pa, donekle ni njihove roditelje.

Prvenstveno, kriv je sistem koji ih takve, već više od dvadeset godina odgaja i sokoli i koji je silu i mržnju spram drugog i drugačijeg, ustanovio kao osnovni postulat života u djelu države u kome taj sistem vlada.

Jer oni koji su A.A. udarali, da li čvrstim predmetima ili pesnicama, svejedno, nisu demonstrirali samo svoju fizičku snagu nad njim, već i mržnju koja je, ustvari, već viđeni pokretač jedne ovakve brutalnosti.