Fudbaler turskog porijekla koji je osvojio srca muslimana

Visits: 1005 Today: 2

Mesut Özil je njemački fudbaler turskog porijekla koji je odigrao čak 92 utakmice za reprezentaciju Njemačke. Bio je jedan od ključnih igrača reprezentacije kada je Njemačka osvojila Svjetsko prvenstvo 2014. godine u Brazilu.

Međutim, četiri godine kasnije, kada je Njemačka eliminisana još u grupnoj fazi tokom Svjetskog prvenstva koje je 2018. godine održano u Rusiji, mnogi u Njemačkoj su za taj neuspjeh okrivili upravo Mesuta Özila.

Razlozi su bili potpuno neopravdani, ali je Njemačkoj bio potreban neko koga će okriviti za svoj neuspjeh. Tako je u tom periodu Özil već duže vrijeme bio žrtva medijske kampanje, a jedan od glavnih razloga zbog kojeg su ga napadali bila je i njegova zajednička fotografija koju je napravio sa predsjednikom Republike Türkiye, gospodinom Redžepom Tajipom Erdoganom, prema kojem Özil ne krije poštovanje.

Nakon svih tih kritika koje su nastale zbog pomenute fotografije, Özil se obratio saopćenjem u kojem je, između ostalog, rekao i sljedeće:

“Moja majka nikada nije dozvolila da izgubim svijest o svom porijeklu, naslijeđu i porodičnoj tradiciji. Za mene fotografija sa predsjednikom Erdoganom nema nikakve veze sa politikom niti sa izborima, bio je to samo respekt prema visokom zvaničniku zemlje iz koje je moja porodica. Moj posao je posao fudbalera i ja nisam političar, a naš susret nije bio političke prirode. U stvari, pričali smo o stvarima o kojima pričamo svaki put kada se sretemo – o fudbalu, jer je i on u mladosti bio fudbaler.”

Koliko su njemačka reprezentacija i mediji u Njemačkoj licemjerni govori i sljedeći podatak. Naime, pred početak utakmice sa Japanom na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu u Kataru, reprezentativci Njemačke su svi do jednog prekrili usta rukama i tim gestom su poslali poruku Svjetskoj fudbalskoj federaciji (FIFA) i domaćinu Kataru da ih ne mogu ućutkati zbog toga što im je zabranjeno, ali i zaprećeno kaznama ako budu nosili propagandne kapitenske trake sa natpisom “One Love” (“Jedna ljubav”) preko kojih se promovišu nakaradne i nemoralne LGBT bezvrijednosti.

Očigledno da ovo nije bio slučaj kada je njihov nekadašnji kolega Mesut Özil bio napadnut i osuđivan od strane medija i javnosti u Njemačkoj samo zato jer se fotografisao sa turskim predsjednikom i zato jer je javno govorio o zločinima i teroru kojeg komunističke vlasti u Kini godinama sprovode nad muslimanima Ujgurima. Izgleda da je promovisanje nemorala važnije od zaštite ljudskih života, i to posebno kada su u pitanju muslimanski životi.

Njemački reprezentativci, kao i mediji i javnost u Njemačkoj, tada nikome nisu poslali poruku da ih ne mogu ućutkati, već su jednostavno ćutali, a i dalje ćute na zločine koji se vrše nad muslimanima širom svijeta.

Ovo licemjerje prepoznali su i brojni navijači u Kataru koji su iskoristili priliku da podsjete Njemačku reprezentaciju na njenu licemjernu politiku prema kojoj žele da se bore za nekakva nemoralna LGBT prava, dok sa druge strane ne dozvoljavaju svojim igračima da govore protiv terora koji se sprovodi nad muslimanima u Kini.

S tim u vezi, brojni navijači su za vrijeme utakmice između Njemačke i Španije, koja je odigrana tokom ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva u Kataru, poslali jasnu poruku njemačkoj reprezentaciji i to na način da su istakli transparente s likom Mesuta Özila, a neki od njih su i svoja usta prekrili rukama kako bi poslali poruku da je upravo Njemačka pokušala da ućutka svog nekadašnjeg reprezentativca Mesuta Özila.

Da Mesut Özil očigledno nije glavni krivac zbog katastrofalne igre njemačke reprezentacije, govori i činjenica da su i na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu, koje se odigrava u Kataru, također eliminisani još u grupnoj fazi iako je njemačka reprezentacija igrala bez svog nekadašnjeg ključnog igrača, Mesuta Özila, koje su prethodno krivili za sve svoje probleme.

I za kraj ovog dijela možemo reći da odnos koji su mediji i javnost u Njemačkoj imali prema Özilu najbolje opisuje jedna njegova izjava, koja glasi:

“Kada pobjeđujemo onda sam Nijemac, kada gubimo onda sam migrant.”

Međutim, pored toga što je izgubio mjesto u njemačkoj reprezentaciji zbog fotografije sa turskim predsjednikom Erdoganom, Özil je također izgubio i mjesto u Arsenalu, poznatom engleskom fudbalskom klubu iz Londona.

U Arsenalu je igrao od 2013. do 2021. godine, a jedan od razloga zbog kojih je napustio Arsenal bio je i taj što je Özil javno kritikovao i osuđivao odnos kineskih vlasti prema Ujgurima, muslimanima koji žive u Kini, koje su kineske komunističke vlasti bez razloga slale u koncentracione logore i nad kojima su vršile i nad kojima i dalje vrše genocid samo zato jer su muslimani.

Na kraju, zbog svog govora o kineskom kršenju prava muslimana Ujgura, Mesut Özil je izgubio i 22 miliona funti od partnerstva sa Adidasom.

Međutim, iako je izgubio mnogo, Mesut Özil je osvojio srca muslimana širom svijeta.

Iskrena i pravedna srca su prepoznala njegovu borbu i žrtvu koju je podnio. Svi su vidjeli da je iskoristio svoju popularnost i podigao svoj glas kako bi podržao istinu i pravdu i kako bi jasno podržao muslimane u cijelom svijetu. Jednostavno nije mogao da ćuti na nepravdu koja pogađa muslimane od Istoka do Zapada, i zbog svega toga će Mesut Özil definitivno ostati upamćen kao neko ko je izgubio mnogo, ali je osvojio srca muslimana.

republikaturkiye