(FOTO) U ŠVEDSKOJ USKORO IZGRADNJA PRVOG SPOMENIKA POSVEĆENOG ŽRTVAMA GENOCIDA U SREBRENICI

Visits: 603 Today: 2

Grad Landskrona u Švedskoj uskoro će dobiti spomenik posvećen žrtvama genocida u Srebrenici.

Kako je objavljeno na Facebook stranici Bošnjačka islamska zajednica Landskrona, jučer im je, nakon dužeg perioda pregovora sa gradskim vlastima, upravom za gradnju i gradonačelnikom Landskrona, dodijeljena građevinska dozvola za gradnju spomenika žrtvama genocida u Bosni i Hercegovini i za genocid počinjen u Srebrenici.

“Po našim evidencijama, ovo će biti drugi spomenik koji će biti izgrađen u Skandinaviji posvećen genocidu u Srebrenici, a prvi u Švedskoj. Smatramo da se piše jedna nova stranica historijskog bivstvovanja Bošnjaka u Švedskoj. Ovakvo nešto su zaslužile sadašnje generacije Bošnjaka, a posebno naša djeca i njihovi potomci. Ovo će biti trajni svjedok svima, zašto napustismo svoja ognjišta i naselismo druga mjesta daleko od rodnog zavičaja”, stoji u objavi na Facebooku.

Deutsche Bank Warns a Major Recession Is Coming

Dodali su da, nakon što se izvrše pripreme u parku u centru grada, zajedničkim snagama idu u realizaciju gradnje spomenika.

“Spomenik će koštati oko 300 hiljada kruna. Podršku u projektu imamo od Islamske zajednice Bošnjaka u Švedskoj i džemata Landskrona”, dodaje se u objavi.

crna-hronika