ERDOGAN PORUČIO: TURSKA ĆE U IDUĆOJ GODINI PROIZVODITI 100.000 BARELA NAFTE DNEVNO

Visits: 602 Today: 2

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je u ponedjeljak u Istanbulu kako njegova zemlja planira domaću proizvodnju nafte naredne godine povećati na 100.000 barela dnevno.

Erdogan je u Istanbulu prisustvovao ceremoniji dodjele nagrada Inovalig Champions u okviru Turske sedmice inovacija, a tom priliom je govorio o aktuelnim dešavanjima.

Jedna od tema o kojoj je Erdogan govorio bili su i koraci Turske koje posljednjih godina poduzima u oblasti razvoja odbrambene industrije.

– Budžet naših projekata u oblasti odbrambene industrije povećali smo sa 5,5 milijardi na preko 75 milijardi dolara – rekao je Erdogan, napominjući da je značajno povećan i broj turskih kompanija koje djeluju u toj oblasti:

– Prije 20 godina broj naših kompanija u odbrambenoj industriji iznosio je 56, danas u toj oblasti imamo više od 1.600 kompanija.

Erdogan je podsjetio kako je Turska nekada imala izvoz u odbrambenoj industriji od svega 248 miliona dolara, te kazao kako će isti izvoz ove godine vjerovatno premašiti četiri milijarde dolara.

Najavio je povećanje proizvodnje domaće nafte.

– Domaću proizvodnju nafte naredne godine planiramo povećati na 100.000 barela dnevno – kazao je Erodgan.

Kada je riječ o automobilskoj industriji u skorije vrijeme se očekuje i serijska proizvodnja turskog automobila TOGG.

– Za nekoliko mjeseci ćemo, ako Bog da, na cestama vidjeti naš TOGG, koji će biti ponos Turske i turske industrije – poručio je Erdogan.

– Korak po korak rješavamo problem troškova života, koji je najveći izvor nevolje za cijeli svijet, uključujući Evropu i Ameriku. Nastavit ćemo našu odlučnu borbu sve dok Tursku ne uvrstimo među 10 vodećih ekonomija svijeta – poručio je Erodgan.

crna-hronika