EMIR HADŽIHAFIZBEGOVIĆ: VUČIĆ MOŽE DONIJETI MIR NAREDNIH 500 GODINA, SAMO NEKA IZGOVORI OVE RIJEČI

Visits: 678 Today: 1

HADŽIHAFIZBEGOVIĆ: VUČIĆ MOŽE DONIJETI MIR NAREDNIH 500 GODINA, SAMO NEKA IZGOVORI OVE RIJEČI

Emir Hadžihafizbegović, jedan od najvećih glumaca regije, u razgovoru za N1 prokomentarisao je situaciju u regionu i Bosni i Hercegovini i svakodnevnih tenzija na relaciji Sarajevo-Banjaluka-Beograd. Nerijetko se spominje i riječ rat.

“To je glupost. Kontekst življenja na prostorima Bosne i Hercegovine i cijele regije Zapadnog Balkana je uveliko je drugačiji nego je to bilo ’91. ili 92. godine kada je BiH priznata i kada je bio poznat scenarij ‘Velike Srbije’ i razvaljivanja Bosne i Hercegovine u tom kontekstu. Ljudima je tih priča dosta i radi se o jednoj izrežiranoj manipulaciji službi i onih koji bi na mjesto pokradenih para instalirali rat”, kazao je Hadžihafizbegović za N1 referirajući se na predsjednika Republike Srpske Milorad Dodika.

“On je dotjeran do zida i taj očajnički, nemoralni i neljudski potez da provocira eventualni sukob je nešto što je i djeci od sedam godina jasno. Ne želi niko rat, ni Srbi, ni Bošnjaci, ni Hrvati. Jednostavno, BiH džinovskim koracima ide ka Evropskoj uniji. Mislim da je ta frustracija upravo došla zbog sjajnih rezultata koje BiH ostvaruje na evropskom putu”, dodao je on.

“Od te blesave, budalaste i nikakve racionalno utemeljene priče nema ništa. Ta priča je totalno besmislena”, kazao je Hadžihafizbegović.

Bh. glumac kaže da od “nekih zvaničnika van Bosne i Hercegovine dolaze takve budalaštine koje je izgovorio Sefer Halilović”.

“Moram nešto da kažem. Pošto je gospodin Vučić rekao da je odnos Srba i Bošnjaka određujući faktor stabilnosti unutar bivše Jugoslavije i zemalja koje su nastale disolucijom Jugoslavije, taj stabilizirajući faktor se može vrlo brzo uspostaviti samo sa jednom rečenicom Vučića koji u zadnje vrijeme pokazuje jedan profil evropskog političara. Ta rečenica glasi da samo Dodiku i ostalima koji su u njegovom okruženju kaže ‘molim vas ja iz Beograda da poštujete institucije Bosne i Hercegovine. Tog trenutka stabilnost je stopostotna. Njemu je teško izgovoriti tu rečenicu, ne znam zašto. Ta rečenica bi potpuno relaksirala odnose i cijelu situaciju u BiH. To je ta rečenica koju treba izgovoriti, da da inpute prije nego što kaže da Republike Srpske neće nestati i ne treba da je nestane. Neka Republike Srpske, neka Federacije, neka BiH, neka poštivanja Dejtona, ali neka izgovori rečenicu ‘molim predstavnike vlasti u RS da poštuju institucije BiH’ i eto stabilnosti narednih 500 godina”, kazao je Emir Hadžihafizbegović za N1.

Budi prvi i podijeli ovo sa prijateljima!