Efendija Velić se oprostio od Safeta Aljovića: Bio je čovjek velikog srca, mnogo je pomagao

Visits: 1275 Today: 1

Sarajevski imam Muhamed ef. Velić emotivno se oprostio od vlasnika poznate sarajevske ćevabdžinice zmaj Safeta Aljovića.

Podsjećamo Aljović je danas preminuo na KCUS-u nakon što se šest mjeseci borio sa teškom bolešću. Velić je kako kaže rastužila i zatekla ova vijest.

Zaista je to bio veliki čovjek, velikog srca. Našoj džamiji i džematu mnogo je pomagao, a posebno u posljednja dva mjeseca dosta je toga uvakufio, našoj Zajednici, a povrh svega mnogo je sirotinje pomagao i onih koji su mu se obratili za pomoć. Radi se o armiji ljudi u potrebi. U posljednje vrijeme su ga bolest i kemoterapije dobro izmučile i oslabile, bio je baš slab, vidljivo slab, klanjao je na mojoj stolici iza minbera. Stalno mi je govorio da sve što treba za džamiju, on je tu. Do posljednjeg nefesa. Sve sam se nadao da će liječenje dati efekta i da će ubrzo krenuti oporavak, ali Allahov je emer bio drukčiji – navodi.
Prisjeća se razgovora sa rahmetli Safetom, kazavši kako je volio da mu priča o hadisu koji govori o Božijim kušnjama.

Volio je da mu pričam hadis u kojem se kaže kako uzvišeni Allah, kada hoće insana da iskuša bolešću, pošalje mu četiri meleka, jedan mu uzme apetit, drugi nur sa lica, treći snagu, a četvrti uzme njegove grijehe. Govorio bi da je baš tako osjećao kao u hadisu. A onda, kada Allah odluči da mu vrati zdravlje, naredi onim melecima da mu vrate apetit, nur i snagu, samo meleku s grijesima ništa ne naređuje, već mu kaže da njegove grijehe, nakon mučenja s bolešću, odnese i baci u more, što on i uradi. Kada bi to naš dobri Safet slušao, plakao bi kao dijete. I ja s njim. Njegova posljednja poruka, koju mi je poslao prije nekoliko dana, glasila je: “Hvala moj brate… Selam i volim te kao brata.” Rahmetli Safet je bio vlasnik čuvene ćevabdžinice “Zmaj”. Ali, zapravo, on je bio naš dobri zmaj (od Bosne).
Allah mu lijepi džennet podario, a svima nama sabri džemil – poručio je.

pressmediabih