Dvije čestite majke i supruge, redovne članice našeg Bejana, nove hafize Kur’ana!

Visits: 907 Today: 3

Dvije čestite majke i supruge, redovne članice našeg Bejana, nove hafize Kur’ana!
Sinoć su u prediftarsko vrijeme, hifz Kur’ana završile dvije članice Bejana, dvije vrijedne i posvećene majke, supruge i veoma odgovorne učenice muhafize hfz. Aide Salčin.
Prva od njih je Muhidina (kćer Saliha i Fatime) Bikić, čija je životna želja bila da nauči Kur’an napamet do svoje 50-te godine. U svom izazovu je uspjela jer 50-tu godinu puni tek za nekoliko mjeseci. Nova hfz. Muhidina je udata i majka dvoje djece. Hifz Kur’ana je započela 2013-te godine.
Uz porodične obaveze i izazove do 2020-te godine je uspjela preći polovinu Kur’ana, i onda odlučuje da svoju drugu polovinu ubrza i stigne do svog cilja. Za nepune dvije godine, kao jedna od najredovnijih učenica uspijeva da završi prvu fazu hifza,tj. prelazak napamet cijelog Kur’ana pred muhafizom.
Druga nova hafiza nam je Nisveta (kćer Zajke i Refike) Duraković-Vatreš.
Hfz. Nisveta ima 40 godina i supruga je i majka šestero djece.
Put hifza je započela 2005-te godine kod prve muhafize hfz.Nermine Ćuprija.
Muhafize s kojima je obogatila svoje znanje i druženje kroz put hifza spominje mualimu Bajramku Selmanović, hfz.Lejlu Đonko a nakon naučenih 10 džuzeva prelazi kod muhafize Aide Salčin. Sinošnjim, osmim mubarek danom mjeseca Ramazana, proučila je posljednje ajete napamet.
Hfz. Nisveta je majka šestero djece, a dvije kćerke su također aktivne u hifzu Kur’ana. Posvećenost porodici ju je uveliko usporavala ali nikako navodila na odustajanje.
Zadnjih 10 mjeseci krenula je sa bržim tempom hifza. Odlučila je da sada njena porodica treba da bude njena najveća prednost sa podrškom i potporom u odluci da završi hifz Kur’ana.
Hfz. Nisveta je za zadnjih 10 mjeseci naučila 15 džuzeva Kur’ana.
Naravno da je ovo bio zahtijevan i intezivan period za nju i cijelu višečlanu porodicu, ali je upravo zato odlučila da svojim primjerom poduči djecu koliko su roditelji bitni u životu na ovom i budućem svijetu.
Odlučila je da njen glavni motiv ustrajnosti, onda kada joj ponestane snage, bude krunisanje krunom ponosa roditelja čija su djeca hafizi.
I doista će oni koji su čestito nanijetili svoje nagrade kod Gospodara i pronaći.
🤲🏻Molimo Uzvišenog, Milostivog Stvoritelja da posebne nagrade spremi za svoje čestite robove, kojima je Njegovo zadovoljstvo najveća želja.
Nagradi ih i sačuvaj svega lošeg na ovom i budućem svijetu, smiluj im se i počasti društvom Tvoga Miljenika Muhameda (neka je na njega salavat i selam), vjerovjesnika, ashaba i šehida. Amin

Udruženje za odgoj i edukaciju ”Bejan”