DRAGAN BURSAĆ: CIVILIZACIJSKA RAZLIKA IZMEĐU SARAJEVA I I. SARAJEVA

Visits: 581 Today: 1

U manjem bosanskohercegovačkom entitetu RS jučer je obilježen neustavni 9. januar, tzv. dan RS, piše Radio Sarajevo.

Vlasti ovog bh. entiteta ovaj “praznik” slave kao dan stvaranja RS dok većina građana u BiH ovaj datum doživljava kao početak genocida nad Bošnjacima, etničkog čišćenja, progona, silovanja, paljenja i rušenja svega što nije u skladu s normama velikosrpske politike.Paradirali su jučer Istočnim Sarajevom mladići sa crvenim beretkama naoružani dugim cijevima. Hvalile su se vlasti bh. entiteta RS i oklopnim vozilima ‘despotima’ ukrašenim slikama svetaca.

Ali, to ne bi bilo to da Milorad Dodik, predsjednik bh. entiteta RS, nije doveo i (pro)ruske Noćne vukove koji su u srcu Bosne i Hercegovine mahali zastavama Donjecka – pokrajine u Ukrajini koju su Rusi invazijom okupirali.

Na Dodikovu “paradu sile” stigao je i Danilo Vučić, sin srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, u pratnji srbijanskih policajaca i ministara iz očeve vlade. Mladi Vučić je došao jer “voli RS”.

Reakcije međunarodnih institucija bile su, manje-više, mlake. Prijeti se mogućim sankcijama kao i prethodnih godina, a Dodik i njegovi pioniri svake godine nastavljaju s ovom šaradom. I svake godine je gore.

Da začine negiranje države, u Lukavici je razvijena ‘trobojka’ duga 527 metara. Dragan Bursać podijelio je na Facebooku fotografiju Dodikove ‘trobojke’ i ‘Sarajevske crvene linije’, memorijalni događaj koji se desio 6. aprila 2012. godine, a kojim je obilježena 20. godišnjica početka opsade Sarajeva. 11.541 prazne crvene stolice prazne stolice za 11.541 građana Sarajeva koji su život izgubili u opsadi glavnog grada.

Bursać je ‘trobojku’ okarakterisao kao uzrok, a 11.541 prazne crvene stolice kao posljedicu i za njega je to ‘ogromna je to civilizacijska razlika’ između Sarajeva i Istočnog Sarajeva.

Još jedna civilizacijska razlika predstavljena je jučer u Sarajevu u organizaciji Arhiva Federacije BiH. Dok su jedni slavili početak genocida, u Narodnom pozorištu održan je naučni skup “9. januar – Put u genocid”. I to je ta, civilizacijska razlika – na provokacije odgovoriti naukom i činjenicama!