DOK JE DŽENAZI BIT ĆE I BATAKOVA… Što je imućnija porodica to je i meza bogatija.

Visits: 4881 Today: 1

DOK JE DŽENAZI BIT ĆE I BATAKOVA… Što je imućnija porodica to je i meza bogatija.

Jedna od novotarija u naših muslimana je spremanje jela prilikom dženaze; ustvari je ovaj paganski običaj preuzet od komšija nemuslimana. Čak se čini, da se nijedan ibadet kod Bošnjaka nije toliko zapoganio novotarijama kao ispraćaj mejita. Nekad su ljudi dolazili na dženaze iz velikih udaljenosti, pješice ili na konjima, ostajali bi na konaku kod rodbine i kod komšija od familije kojoj se trefila džennaza, pa je razumljivo da su se oni pobrinuli da musafiri budu ugošćeni.

Kuća u kojoj je bila dženaza bila dovoljno opterećena gubitkom voljene osobe i pripremama za ukop. Danas su dženaze postale gozbe. Što je imućnija porodica to je i meza bogatija. Skoro je postala bruka porodici umrloga, ako ne bude pečeno jagnje ili dva na ručku za uglednije i otmjenije prijatelje i rodbinu prije ili poslije obavljenog dženaze namaza. Na žalost se nerijetko desi da siromašnije porodice potroše sve svoje zalihe ili posude novac, ili prodaju zadnju kravu iz štale, da bi se obavila dženaza. Treba pisati i objašnjavati vjernicima štetnost ove novotarije kako generacije iza nas ne bi bile ubjeđene (što je inače tipično za novotarije) da su carski jemeci prilikom dženaze ibadet i da će, dok je dženazi biti i batakova!
F. A. Seferagić
svjetlo-dunjaluka

Poslanikov savjet: “Kad čovjeka nešto zaboli, neka stavi ruku na bolno mjesto i sedam puta prouči sljedeću dovu

Ka’b b. Malik, radijallahu anhu, kazuje da je Božiji Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Kad čovjeka nešto zaboli, neka stavi ruku na bolno mjesto i sedam puta prouči sljedeću dovu:

Eu’zu bi ‘izzetillahi ve kudretihi ‘ala kulli šej’in min šerri ma edžidu

‘Utječem se Allahovim dostojanstvom i Njegovom svemoću od neprijatnosti boli koju osjećam!’” (Ahmed, 6/390. Šejh el-Albani uvrstio je ovaj hadis u pouzdana predanja. Na arapskom jeziku ova dova glasi: Eu’zu bi ‘izzetillahi ve kudretihi ‘ala kulli šej’in min šerri ma edžidu.) U drugoj, također pouzdanoj, verziji kaže se da se Osman, radijallahu anhu, požalio na velike bolove te je, učeći ovu dovu, ozdravio.
Dzemat donja puharska
putem-islama