DOBILA KAZNU OD 5.000 KM: ELZINA PIRIĆ UPOREDILA IZETBEGOVIĆEV PLAKAT SA FAŠISTIČKIM POZDRAVOM

Visits: 847 Today: 3

Na 48. hitnoj sjednici Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine utvrđene su kazne za političke stranke PDP, PDA i SNSD, a kazne su dobili i njihovi kandidati Sanja Dimitrić, Elzina Pirić i Vlado Đajić.

Kandidatkinja PDP-a za Narodnu skupštinu Republike Srpske, odbornica u Skupštini Dervente i uposlenica osnovne škole u Derventi Sanja Dimitrić kažnjena je sa 3.000 KM, kao i PDP koji je kažnjen u istom iznosu zbog zloupotrebe javnog resursa u statusu prosvjetnog radnika, prostorija škole kako bi slala političke poruke.

Ona je objavila fotografiju s tekstom, koja je nastala u prostorijama škole, na njenom radnom mjestu.

– Još sretnija bih bila da sam svoje učenike dočekala sa besplatnim udžbenicima za što smo se i zalagali, međutim vlast to odbija – pisalo o je u objavi koja je nedugo potom obrisana.

SDS je optužio Vladu Džajića da je iskoristio događaj otvaranja kardiohirurgije na UKC RS za slanje predizbornih poruka. Utvrđeno je da on jeste zloupotrijebio javna sredstva i resurse UKC-a RS i SRNA-e, a kako ga je SNSD kandidirao kazne su dobili oboje.

Vlado Đajić je dobio 10.000 KM novčane kazne, a SNSD 5.000 KM.

On je na tom skupu inače govorio “Mi ćemo da radimo i gradimo dalje…”, “U vrijeme kad smo mi krenuli da gradimo…” što je govor u množini i umjesto stranke ispred koje dolazi.

SDA je prijavio Elzinu Pirić, predsjednicu PDA te kandidatkinju za Predstavnički dom Parlamenta FBiH zbog govora mržnje. Ona je povezala predizborni plakat Bakira Izetbegovića na kojoj je fotografiran podignute ruke sa fašističkim pozdravom iz Drugog svjetskog rata.

Pirić je rekla da “nas neko pozdravlja kao nekad ‘39 kako su pozdravljali Evropu”.

Zbog toga je kažnjena sa 5.000 KM, a PDA sa 3.000 KM.

Nakon prijave Transparency Internationala, SNSD je kažnjen i zbog vođenja plaćene političke kampanje prije početka iste. S obzirom na to da je riječ o prvom ovakvom kršenju SNSD-a u ovoj predizbornoj kampanji, dobili su minimalnu kaznu od 3.000 KM piše Source.