Dječak pet godina sakupljao džeparac i bajramluke da učini neko dobročinstvo za svoga oca. Pročitajte o kakvom dobročinstvu je riječ

Visits: 1481 Today: 2

Ovo je priča o čovjeku čija je majka umrla prije nego se on zaposlio kao nastavnik. Naime, njegova majka je krojila i šila odjeću kako bi finansirala njegovo školovanje. Nije mu čak dozvoljavala da bilo šta radi samo da na vrijeme završi studij i zaposli se u svojoj struci. On je poslušao svoju majku, u roku je završio fakultet i odmah je aplicirao za posao.

Namjera mu je bila da dio plate daje svojoj majci kako bi joj se barem malo odužio za njeno dobročinstvo.

Međutim, nije to dočekao. Majka mu je umrla prije nego je on dobio svoju prvu platu. Srce mu je bilo slomljeno zbog toga, mnogo je plakao i tugovao za svojom majkom.

Nakon toga, zavjetovao se Allahu da će četvrtinu svoje plate izdvajati za siromašne ljude s nijetom da nagrada i sevabi od te sadake idu njegovoj majci.

Zaklinjao se Allahom da trideset godina nakon majčine smrti nije propustio ni jednu sedždu, a da nije učio dovu za majku.

Osim toga, kopao je bunareve kao trajnu sadaku za svoju majku, a u mnogim džamijama ugradio je rashladnike za vodu.

Jedanput je došao da klanja namaz u džamiji u četvrti u kojoj je živio i vidio je skupinu ljudi kako postavljaju rashladni uređaj za vodu u džamiji.

Stisnulo mu se u grudima zbog toga, pa je sam sebi govorio: ”Postavio si rashladnike za vodu u toliko i toliko džamija, a u svojoj džamiji to nisi uradio.”

Dok je on razmišljao o tome, prišao mu je imam džamije i rekao: ”Ebu Muhammede, Allah te nagradio zbog ovog dobrog djela!”

On se iznenadio i rekao: ”Ne, tako mi Allaha, nisam ja ugradio ovaj rashladnik!”

Imam je rekao: ”Jesi, jesi! To je jedno od tvojih dobrih djela. Danas ga je donio tvoj sin i rekao da je to od tebe.”

U tom trenutku došao je i njegov sin, poljubio je babu u ruku, a zatim je rekao: ”Babo, ja sam kupio uređaj, ali sam nagradu i sevabe namijenio tebi. Prihvati to od mene, Allah te napojio sa džennetskog vrela Selsebil, zbog ove sadake.”

Još uvijek ne shvatajući sve što mu je sin rekao, otac je upitao: ”Sine, otkuda tebi toliki novac, ti si tek prvi razred srednje škole i ne radiš nigdje da bi mogao zaraditi novac?” Sin je ponosno odgovorio: ”Babo, ja već pet godina sakupljam džeparac i bajramske poklone kako bih učinio neko dobročinstvo za tebe, kao što ti činiš dobročinstvo za moju nanu, odnosno za svoju majku.”

Nijedno dobročinstvo, a posebno dobročinstvo prema roditeljima, neće propasti. Ko bude činio dobročinstvo svojim roditeljima i njegova djeca će njemu vratiti na isti način.

Priredio: Abdusamed Nasuf Bušatlić / saff