“DJECA ME NISU OBIŠLA 3 GODINE” – Ispovijest starice kroz suze: Živi SAMA, odsječena od svijeta, redovno joj dolazi samo HITNA!

Visits: 1525 Today: 1

Surova klima, nedostatak posla i uslova za moderan život, učinili su da Crna Trava postane jedno od mjesta koje izumiru.

Iako su se odlučili da svoj život nastave u rodnom selu, mještani ovog podneblja kažu da svojoj djeci ne bi preporučili da ostanu na selu.

– Budemo zavejani po dva, tri dana. Kao roditelj, ja bih svoju djecu posavjetovao da završe škole i da odu kao i svi – kaže jedan mještanin.

Samo na tridesetak kilometara od Crne Trave nalazi se mjesna zajednica Kalna sa samo jednom porodicom sa djecom i dva staračka domaćinstva.

Baka Nada jedna je od malobrojnih stanovnika ovog mjesta, koja kaže da svoje najmilije nije vidjela skoro tri godine.

– Bilo je ljudi, a sad je sve zapustelo u šumu. Za bolji život su otišli, mi smo ostali. Ovdje nema gdje da se zaposle – kaže baka Nada.

Iako se teško kreće, starica je uvijek na nogama. Kako kaže, Hitna pomoć joj uvijek dođe, ali i mlada komšinica, jer ona dalje od svog domaćinstva ne može.

– Sve mi je teško, pravo da ti kažem. Niti ima ljudi, niti ima prodavnica, niti može da se služimo. Naša djeca rade u Beograd. Ne dolaze, rade sve u prvoj smjeni, nemaju vrijeme, prevoz je loš. Nisu bili ima dvije, tri godine – kaže baka Nada kroz suze.

Ljekarka Hitne pomoći kaže da je u ovoj opštini većinsko staračko stanovništvo, bez ikakve podrške sa strane.

– Potpuno su odsječeni od svijeta. Djeca ko zna gdje su, sa njima se čujemo samo telefonski – kaže de Milena Stanojević iz Doma zdravlja Crna Trava u emisiji “Exploziv” na “Prvoj” TV.

Umjesto surove zime stariji mještani vide samo ljepotu, a drugi su “trbuhom za kruhom” otišli u veće gradove i uglavnom se ne vraćaju kući.

I dok jedni vide u ovom kraju samo ljepotu, drugi ostaju jer moraju, ali se svi uglavnom slažu u jednom – da u ovom mjestu nema mnogo nade za budućnost, jer kako kažu “mladi odlaze, a stari umiru”.

pressmediabih