DA LI VAS ZANIMA KAKO IZGLEDA UNUTRAŠNJOST KABE: Jedan čovjek je uspio ući i napraviti ove fotografije!

Visits: 7071 Today: 1

Duži niz godina mnogi su se pitali kako izgleda unutrašnjost Kabe. Oslanjanje na priče ljudi koji su bili dovoljno sretni da uđu jednostavno nije bilo dovoljno.

Jedan od sretnika koji je ušao unutar Kabe sa sobom je ponio telefon sa kamerom te sada milioni mogu gledati snimak unutrašnjosti.

U sredini Kabe nalaze se tri drvena stuba, koji drže njen krov. Prečnik stubova je 44 cm, a udaljenost između njih je 235 cm. Naspram vrata je izgrađen mali mihrab. U desnom uglu su stepenice koje vode na krov. Izlaz na krovu je zatvoren vratima pokajanja.Unutrašnjost Kabe sada je obložena mermerom i zelenom tkakninom koja prekriva gornje zidove.

Ovaj plašt se mijenja svake tri godine, a nekada i pet. Prvi plašt je satkan u fabrici za proizvodnju plaštova Kabe 1403. h. U Kabi postoji i jedan sanduk u kojem se drže neke stvari koje se godinama čuvaju unutar Kabe.

Na zidovima su levhe gdje svaka obilježava obnovu ili ponovnu izgradnju Allahove kuće od strane tadašnjeg vladara. Pogledajte u prilogu video snimak jedinog mjesta na Zemlji gdje možete klanjati u bilo kojem pravcu.

Centralno svetište islama nalazi se u središtu Velike džamije u Mekki u Saudijskoj Arabiji. Predstavlja kiblu, tj. posebnu tačku prema kojoj se muslimani okreću za vrijeme namaza.

Sagradio ju je Ibrahim, a. s. sa svojim sinom Ismailom u obliku kocke, duge oko 11, a visoke oko 17 metara. U jugoistočnom dijelu građevine ugrađen je Crni kamen i on je najsvetiji predmet u Kabi. Za njega smatraju da je “kamen temeljac”, “desna ruka Božija na zemlji”.

Jaser Ahmed je čovjek koji je dobio privilegiju da uđe u Kabu 30. maja 2015. godine. Uslikao je nekoliko slika iz njene unutrašnjosti i objavio ih na svom Instagram profilu.

svjetlo-dunjaluka