Da li je ženi muslimanki dozvoljeno staviti pirsing u nos?

Visits: 1367 Today: 14

Pitanje:Esselamu alejkum,
Kakav je stav islama o postavljanju minđuše ili tzv. pirsinga na nos kod žena/djevojaka?

Odgovor:Esselamu alejkum!
Stavljanje minđuša u nos nije dio ni naše islamske niti bošnjačke kulture ukrasa kod žena/djevojaka, te se stoga može smatrati stranim trendom i povođenjem za drugima. Uz to, taj običaj podsjeća i na raniju praksu stavljanja halki u nos robovima kako bi se njima lakše upravljalo. U nekim sredinama (Indija, Malezija, Indonezija…) to se smatra jednim od ženskih ukrasa. Budući da to nije uobičajeni ženski ukras kod nas, može se matrati pokuđenim zato što se bespotrebno tijelo probada ili izlaže potencijalnoj opasnosti nanošenja bola ili infekcije. U svakom slučaju, savjetujemo naše muslimanke da to ne koriste kao dio svoga ukrasa.

Pročitajte još: Koliko vremena treba proći između zaruka i zaključenja braka?

Pitanje:Esselamu alejkum.
Zanima me da li je potrebno da prođe određeno vrijeme između vjeridbe i braka? Da li je u redu da se u brak stupi par godina nakon vjeridbe, i da li je po islamu dozvoljen zaručnički prsten?

Odgovor:Esselamu alejkum!
Obično prođe neko vrijeme između zaručivanja i sklapanja braka. To je period koji je potreban da se osobe koje namjeravaju stupiti u brak upoznaju. Nije precizno određeno koliko traje taj period, to ovisi od samih zaručnika, njihovih planova i mogućnosti. No, općenito predugo trajanje zaruka nije dobro rješenje, jer zavlači osobe, a na kraju može doći do raskida. Brak se može sklopiti i bez zaruka, a može i nekoliko godina nakon zaruka. Zaruka je samo neka vrsta najave i obećanja sklapanja braka s dotičnom osobom. Ona ne obavezuje, ali je poželjno da se obećanje ispuni. Zaručnički prsten je dozvoljen; ako dođe do raskida zaruka treba ga vratiti, posebno ako zaručnica uzrokuje raskid zaruka.

Na pitanja odgovorio: fetva-i-emin prof dr Enes Ljevaković rijaset.ba… Slika: Teen385.com