DA LI JE MUŠKARCIMA HARAM NOSITI ODJEĆU/OBUĆU CRVENE BOJE?

Visits: 1531 Today: 1

Pitanje:
Esselamu alejkum!
Da li je muškarcima haram nositi odjeću/obuću crvene boje?
I da li je muškarcima haram nositi zlatnu burmu (vjenčani prsten)?                                                                                   Odgovor:
Esselamu alejkum!
1. Muškarcima je zabranjeno nositi zlatni nakit i svilenu odjeću na temelju hadisa: “Zlato i svila su dozvoljeni ženama moga Ummeta, a zabranjeni muškarcima.” (Zabilježio ga je Ibn Ebi Šejbe lap i Tirmizi u drugoj verziji, ocijenivši ga dobrim i vjerodostojnim – hasen sahih)
2. Ukoliko neka boja nije postala isključivi simbol nekog antiislamskog pokreta, ideologije i sl. nema razloga da se zabrani nošenje odjeće bilo koje boje. Međutim, islamska etika nalaže da se ne nosi ekstravagantna odjeća koja osobu stavlja u centar pažnje, privlači poglede i sl. Islam želi od svojih sljedbenika da pokažu skromnost i normalno ponašanje u društvu. Zbog spomenutih razloga, nošenje odjeće žute i crvene boje je pokuđeno (mekruh) muškarcima prema stavu našeg mezheba.                                                                                                                                         Pročitajte još: POČELA SANJAVATI SNOVE KOJI SU SE OSTVARIVALI

Pitanje: Imam jedno pitanje u vezi mojih snova. Imam 24 godine i prije dvije godine sam bila jako bolesna. Od tada sam pošla sanjati snove koji su se u suštini svi ostvarivali. Sanjala sam čini mi se svaku operaciju svaki nalaz koji mi je doktor rekao. Unaprijed sam znala nalaz. Moram napomenuti da sam sanjala dva Božija poslanika u tom razdoblju. Jedan mi ja pričao i gledao me u oči, a drugi mi je preko nekog drugog poručivao nešto. Jako sam zbunjena i ne znam da li ti snovi imaju neke veze s našom vjerom. Dugo sam se omišljala da li da vas to pitam, a nadam se da mi neki odgovor možete dati.Unaprijed vam hvala!

Odgovor: Nijedan šerijatski propis niti pravno postupanje ne mogu se temeljiti na snoviđenjima. Snova ima lijepih i ružnih. O lijepim snovima se može govoriti drugima, a o ružnim ne. Na spavanje treba ići pod abdestom i proučiti uobičajene kratke sure s kraja Kur’ana, Ajetul-kursiju i sl. Svi ljudi, manje-više, sanjaju i lijepe i ružne snove i to nije ništa čudno i neobično.

Muftija prof. dr. Enes Ljevakovi…ć Fetva-i emin Vijeća muftija Islamske zajednice… rijaset.ba Slika: Novosti