Da li je dozvoljeno zasnovati brak putem interneta?

Visits: 544 Today: 1

Pitanje:Es-selamu alejkum. Moja pitanje se odnosi na jednu savremenu pojavu, da li je dozvoljeno putem interneta sklopiti brak? Da vas Allah nagradi za odgovor.

Odgovor:U ime Allaha Milostivog SamilosnogNeka je hvala Uzvišenom Allahu i neka je salavat na posljednjeg Allahovog poslanika i miljenika Muhammeda s.a.v.s.Draga sestro hvala ti na pitanju i traganju za ispravnim islamskim propisima.Odgovarajući na ovo pitanje, šejh Hamed Ali, predavač islamske baštine na edukacijskom fakultetu, Kuvajt i imam džamije (Dahiat As-Sabahiyya) kaže: „Ovakav način sklapanja braka može da uzrokuje i vodi ka smutnji. Nije preporučljivo, prije svega, postavljati slike muslimanki na internet kako bi muškarci mogli da ih gledaju a kamoli izlaganje njihovih privatnih stvari svima na uvid. Iako je dozvoljeno zaručniku da vidi svoju zaručnicu, ovo ne može biti argumenet za slanje slika internetom jer tada one postaju dostupne svima. Čak i zaručniku nije dozvoljno gledanje sve dok ne bude izvjesno njihovo sklapanje braka.Ukoliko se ipak želi preko interneta zasnovati veza onda bi o tome trebao da vodi računa poseban odbor koji bi ovu stvar provodio u strogoj tajnosti. Informacije o muškarcu i ženi treba da se tretiraju sa povjerenjem bez slika. Nakon toga bi odbor trebao da kaže muškarcu ili ženi o pogodnoj osobi u njegovoj zemlji bez razmjenjivanja ličnih podataka ili slika. Tek nakon toga bi muškarac trebao otići do žene i nakon dozvole njenih roditelja vidjeti kako izgleda.Dakle, odbor je tu da učini prvi korak i pomogne muškarcu i ženi da se upoznaju. Razmjenjivanje slika i tek nakon toga stvaranje odnosa otvara mogućnost širenju smutnje i stvaranju zla a sve pod izgovorom pomaganja da osobe stupe u brak.

Odgovarajući na ovo pitanje, šejh Ahmed Kuty, stariji predavač i islamski učenjak sa Islamskog institua Toronto, Kanada kaže: „Ne postoji ništa loše u tome da se ljudima pomogne oko sklapanja braka pa makar to bilo i preko interneta. Međutim, postoje određene sumnje kada je u pitanju upotreba interneta u te svrhe. Znam za neke osobe koje su se upoznale preko interneta i nekon toga stupile u brak, međutim ja imam sumnje glede načina na koji je to izvedeno.Ja bih rekao da je dozvoljeno oglasiti brak na internetu i iznijeti određene informacije o supružnicima. Objavljivanje slika žene, čak i pod hidžabom je izuzetno diskutabilno pitanje. Iako je zaručniku dozvoljeno da vidi lice zaručnice, objavljivanje njene slike na internetu čine je dostupnom svima, između ostalog i ljudima slabog karaktera. Neki ljudi mogu i zloupotrijebiti njenu sliku što joj može prouzrokovati štetu. Mjere opreza moraju da se preduzmu.Kako bismo ilustrovali slučaj, nije dovoljno samo preko interneta donijeti odluku o braku. Brak je izuzetno ozbiljna stvar koja mora biti mudro promišljena. U odabiru partnera čovjek mora da slijedi islamske principe kako bi imao uspješan i plodonosan život.A Allah najbolje zna.

Izvor: onislam.net Za Akos.bA preveo i obradio Mahir Kevrić