Da li je dozvoljeno piti bezalkoholno pivo

Visits: 567 Today: 3

Pitanje: Sellam Alejkum. Interesuje me je li dozvoljeno piti bezalkoholno pivo? Znam da piše da je bezalkoholno, nego ova riječ “pivo” izaziva u meni sumnju. Allah vas nagradio.

Odgovor: Alejkum selam. Ajša, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.w.s., rekao: „Sve što opija je haram. Ono što opija u velikoj količini – haram je i zabranjeno konzumirati ga i u maloj količini!“ (Sunen, Tirmizi, br.1866.; Musned, Ahmed, br.24468.; Sunen, Darekutni, br.4656-4659-4660-4661-4662.)

Ovaj hadis nas upućuje na to da sve što ne opija je halal (izuzev ako zbog nečeg drugog nije zabranjeno), i da sve ono što ne opija u velikoj količini – dozvoljeno je koristiti ga. Osnovno pravilo kada je jelo i piće u pitanju je HILL-DOZVOLJENOST, izuzev onoga što nam je Šeri’atom zabranjeno da jedemo ili pijemo. Svako piće koje ima alkohola u sebi i opija ono je zabranjeno, makar se mlijekom zvalo, i svako piće koje nema alkohola u sebi i ne opija, dozvoljeno ga je konzumirat,i pa makar se i pivom zvalo, a Allah, dž.š., najbolje zna.

Pogledaj: http://www.islamqa.com/ar/12557

Odgovorio: Sead ef. Jasavić, prof.fikha