Da li je dozvoljeno klanjati dženazu muslimanki koja je udata za nemuslimana?

Visits: 4204 Today: 3

Pitanje: Esselamu alejkum. Imam jednu dilemu u vezi klanjanja dženaze muslimanki udatoj za nemuslimana. Zbog stava uleme da muslimanka koja se uda za nemuslimana prestaje biti muslimanka, nisam siguran šta mi je činiti u situaciji koja je sljedeća: Mlada žena (32 godine), od muslimanskih roditelja ali udata za nemuslimana boluje od neizlječive bolesti. Izrazila je želju da se ukopa u muslimansko mezarje. Posredno mi se obratio njen suprug Hrvat prenijevši mi njenu želju. Napominjem da živimo u Americi. Ja sam prvobitno odbio da klanjam dženazu ali nisam siguran šta je manja šteta za džemat i mene jer očekujem reakciju šta god uradio. Molim što brzi odgovor i zahvaljujem se.

Odgovor: Esselamu alejkum!
Trebate klanjati dženazu toj ženi, budući da je to tražila, što znači da se osjeća muslimankom. Brak muslimanke sa nemuslimanom je šerijatski ništavan, ali time osoba ne izlazi iz vjere, već čini veliki grijeh, ukoliko vjeruje da to djelo nije dozvoljeno. Tek vjerovanje da je takav brak dozvoljen izvodi osobu iz vjere. No, osoba se uvijek može pokajati zbog počinjenih grijeha, i vrata teobe su otvorena sve dok duša ne pođe napuštati tijelo, tj. Do smrtnog hropca. Budući da je ta žena izrazila želju da se pokopa u muslimansko mezarje i da joj se klanja dženaza, treba joj udovoljiti njenoj želji, jer ona time pokazuje da nije napustila svoju vjeru uprkos velikom grijehu udaje za nemuslimana.

Pročitajte još: Da li je istina da moramo oprati odjeću sedam puta nakon što dođe u kontakt sa psećom slinom?

Pitanje: Esselamu alejkum!Imam malog cuku i držimo ga, da kada inša Allah naraste, da nam čuva kuću. Sad za sad nam je poput kućnog ljubimca i čuvamo ga u avliji. Zanima me da li baš moramo oprati sedam puta posudu koju je dotakao cuko ili je dovoljno deterdžentom ili komad odjeće ubaciti u mašinu?

Odgovor: Esselamu alejkum! Bitno je postići očekivanu čistoću i dezinfekciju predmeta, budući da je slina psa potencijalni izvor i žarište zaraznih klica. Spomenutim sredstvima to se može postići.

Na pitanja odgovara muftija prof. dr. Enes Ljevaković

Fetva-i emin Vijeća muftija Islamske zajednice

Budi prvi i podijeli ovo sa prijateljima!

rijaset.ba