Crno na bijelo i bez cenzure: Procurio plan za “komadanje” BiH

Visits: 452 Today: 1

Crno na bijelo i bez cenzure: Procurio plan za “komadanje” BiH
Objavljen plan prekrajanja BiH
Pahor je došao u Sarajevo nakon što je dokument već predat, što baca sasvim drugo svjetlo i na njegovu posjetu
Nakon što je izazvao mnogo bure u javnosti objavljen je dokument o podjeli BiH za kojim traga čitav Balkan. Ovaj neslužbeni diplomatski dokument govori o komadanju Bosne i Hercegovine te pristupanju Republike Srpske Srbiji i ujedinjenju Kosova s ​​Albanijom.
Od ponedjeljka se u Sloveniji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini spekulira o tome je li premijer Janez Janša doista poslao neslužbeni diplomatski dokument (“non-paper”) u Bruxelles, koji govori o novom crtanju granica na području Bivše Jugoslavija. Niko nije službeno potvrdio da je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel iz Slovenije dobio dokument takvog sadržaja. No, neslužbeni diplomatski dokument koji predviđa raspad Bosne i Hercegovine, pripajanje Republike Srpske Srbiji i ujedinjenje Kosova s ​​Albanijom zapravo postoji.
Prema informacijama koje objavljuju slovenski mediji, dokument pod naslovom “Zapadni Balkan – put naprijed” primljen je u Michelovom kabinetu u februaru. Ko ga je napisao, ne može se službeno znati. Prema neslužbenim izvorima, zasigurno nije stvoren u slovenskom Ministarstvu vanjskih poslova. Dio njegovog sadržaja trebao bi biti napisan o nekim informacijama u Budimpešti. Ipak, u briselskim diplomatskim krugovima o njemu se govori kao o “slovenskom” dokumentu, jer je navodno Janšin kabinet sudjelovao u slanju na razne adrese. Budući da se radi o neslužbenom diplomatskom dokumentu namijenjenom priopćavanju različitih stavova i inicijativa bez službenog karaktera, on nema ni glavu ni potpis. Došao je k Michelu mimo službene diplomatske pošte, pa se njegovo postojanje može u bilo kojem trenutku javno poreći. Stoga to nije službeni stav Slovenije, već samo jedan od neformalnih prijedloga za moguće rješenje pitanja koja se tiču ​​zemalja bivše Jugoslavije.
Ali njegov je sadržaj u potpunoj suprotnosti sa svim važećim dokumentima na kojima se temelji vanjska politika Slovenije. Štoviše, dokument je prilagođen srpskim i hrvatskim nacionalističkim krugovima, koji već tri desetljeća rade na komadanju Bosne i Hercegovine.
Dokument tako u uvodu spominje “neriješena nacionalna pitanja Srba, Albanaca i Hrvata” koja su se pojavila nakon raspada Jugoslavije. Autori dokumenta ističu da čak i nakon uspostave mira nakon završetka ratova, obećanih europskih perspektiva i napretka Sjeverne Makedonije i Crne Gore u ovom smjeru u regiji, “ključna pitanja ostaju neriješena”.
5147506
Komšić nakon što je procurio “non-paper”: Bog zna šta će izaći u narednim danima, izgleda da su zaboravili Hitlera!
BIH 15/04/2021 u 11:24 h
3437609
Nakon objavljivanja dokumenta o prekrajanju BiH: Šokantno, ovo je otvoreni poziv na rat!
BIH 15/04/2021 u 10:34 h
OVI SU NJEGOVI DIJELOVI:

 • Da je Daytonski sporazum 1995. godine, kojim je okončan rat u Bosni i Hercegovini, koji je odnio više od 100 000 života, praktički prepoznao ono što je postignuto u ratu, ali ne u načelu.
 • Da je u ovom trenutku teško zamisliti europske perspektive Srbije i Kosova. – da se članstvo BiH u EU može u potpunosti isključiti.
 • Da je u međuvremenu prazan prostor iskoristila Turska, koja je povećala svoj utjecaj u BiH i sjevernoj Makedoniji.
 • Da osim Turske, nekolicine lokalnih političara i njihovih pristaša koji osobno imaju koristi od kaosa i nefunkcionalnih institucija, nitko nije zadovoljan situacijom u BiH.
  Ovdje dolazimo do ključnog dijela dokumenta – predloženih “rješenja” za gore opisane probleme.
  Autori dokumenta naglasili su da Srbija, Hrvatska i Albanija trenutno imaju stabilne vlade i da su njihovi izabrani političari sposobni donositi strateške odluke, prenosi portal Necenzurisano.
  PA, ŠTA ONI PREDLAŽU?
  1) Ujedinjenje Kosova i Albanije. “Na Kosovu se 95 posto stanovništva želi ujediniti s izvornom albanskom nacijom. Slična je situacija i u Albaniji. Granica između Albanije (članice NATO-a) i Kosova praktički ne postoji. Srpski dio Kosova dobio bi poseban status – slijedeći primjer Južni Tirol “, navodi se u dokumentu. To je autonomna pokrajina u sjevernoj Italiji, gdje većinu stanovništva govori njemački.
  2) Ujedinjenje većine teritorija Republike Srpske sa Srbijom. “Srpsko nacionalno pitanje može se u velikoj mjeri riješiti pripajanjem dijela Republike Srpske Srbiji. U ovom je slučaju Srbija spremna pristati na ujedinjenje Kosova i Albanije”, navodi se u dokumentu.
  3) “Hrvatsko nacionalno pitanje može se riješiti spajanjem većine hrvatskih kantona u BiH s Hrvatskom ili davanjem posebnog statusa hrvatskom dijelu BiH (po uzoru na Južni Tirol).”
  4) “To bi Bošnjacima dalo neovisnu funkcionirajuću državu i preuzelo punu odgovornost za nju. Na referendumu bi ljudi odlučivali hoće li ući u EU ili u budućnost izvan EU (slijedeći primjer Turske. Za sada velika većina Bošnjaka podržava perspektiva EU i nagli porast turskog utjecaja i radikalnog islama, situacija bi se mogla drastično pogoršati tijekom sljedećeg desetljeća. “
  Prema autorima, ta bi “rješenja” ubrzala pregovore o članstvu zemalja zapadnog Balkana u EU i NATO-u. Ali to su prijedlozi kojima se snažno protive u SAD-u, Njemačkoj, Francuskoj i drugim europskim zemljama. Naime, međunarodna zajednica naglašava važnost teritorijalne cjelovitosti BiH i protivi se novom iscrtavanju granica na prostoru bivše Jugoslavije. To bi otvorilo Pandorinu kutiju i vjerojatno dovelo do novih ratova. Zeleno svjetlo za raspad Bosne i Hercegovine i ujedinjenje Kosova s ​​Albanijom dalo bi novi zamah srpskim nacionalistima u Crnoj Gori i albanskim nacionalistima u sjevernoj Makedoniji, dvjema članicama NATO-a. Činjenica da se u vezi s tim dokumentom spominju Slovenija i Janša vjerojatno je najveći udarac za predstojeće slovensko predsjedanje EU. Kad su početkom tjedna mediji iz BiH izvijestili o ovom dokumentu, Janša je u svom odgovoru izjavio da “Slovenija ozbiljno traži rješenja za razvoj regije i europsku perspektivu zemalja zapadnog Balkana”. Ali nije izričito porekao postojanje dokumenta. Samo je naglasio da bi “bilo teško predati nešto Charlesu Michelu u februaru ili martu, budući da ga je zadnji put upoznao prošle godine”. No, postoji mnogo mogućih načina na koje je dokument stigao do Bruxellesa. Primjerice, Michel je sredinom veljače u Poljskoj prisustvovao sastanku povodom 30. godišnjice Višegradske skupine, kojem je također prisustvovao mađarski premijer Viktor Orban , Janšin najbliži politički saveznik u EU.
  Činjenica da dokument o podjeli BiH baca novo svjetlo i na posjet predsjednika Republike Boruta Pahora ovoj zemlji početkom ožujka. Kako je početkom sedmice otkrio član predsjedništva BiH Željko Komšić , Pahor ga je pitao o mogućem mirnom odlasku u BiH. Pahorov je kabinet kasnije tvrdio da se predsjednik republike usprotivio ideji raspada BiH. Kaže se da je pitanje mirnog prekida pokrenuto isključivo zbog zabrinutosti zbog tih ideja. Ali Pahor je došao u Sarajevo nakon što je Michel primio dokument. Je li doista moguće da Pahor nije znao za njega? Je li postavio pitanje mirnog raspada BiH jer je osjećao tlo za nekoga drugoga? Dokument također govori o budućim “koracima”. Tačnije, na „tihu“ provjeru s donositeljima odluka u regiji i međunarodnom zajednicom može li se plan provesti. Ako dokaže da se ne može postići sporazum, dokument će zadržati status “bez papira”. U ožujku je američki državni tajnik Antony Blinken također nagovijestio da se prijedlozi za crtanje novih granica na Balkanu intenzivno ispituju kroz razne kanale . U ranom pismu predsjedništvu BiH početkom travnja, odbacio je mogućnost razgovora o radikalnim promjenama Daytonskog sporazuma. Janšina igra sa slovenskim interesima Ministar vanjskih poslova Anže Logar jučer je u Narodnoj skupštini izjavio da se slovenska strategija prema zapadnom Balkanu nije promijenila. No, sve je više znakova novog zaokreta u slovenskoj vanjskoj politici. Prema našim informacijama, posljednjih mjeseci o BiH su bila tri “ne-lista” u kojima je Slovenija na ovaj ili onaj način sudjelovala. Logar je jučer potvrdio postojanje jednog od tih dokumenata. Riječ je o diplomatskoj inicijativi u vezi s BiH, koju je sredinom ožujka pokrenula Hrvatska, a pridružila joj se i Slovenija. Ovim dokumentom nastavljaju dugotrajnu diplomatsku ofenzivu u Zagrebu na promjenu izbornog zakonodavstva u BiH. To bi uvelike olakšalo izbor hrvatskog člana predsjedništva BiH po mjeri Zagreba.
  Pridruživanjem hrvatskoj diplomatskoj inicijativi Slovenija se dodatno distancirala od najvećih zemalja EU. Uz Mađarsku podržale su je samo tri pravoslavne zemlje: Grčka, Bugarska i Cipar. Prva dva imaju vlastite interese po pitanju sjeverne Makedonije, posebno u uvjetovanju njezinog daljnjeg ulaska u europske integracije. Za promjenu izbornog zakonodavstva u BiH u korist Zagreba zalaže se i Rusija, ključni politički saveznik srpskog člana predsjedništva BiH Milorada Dodika , koji otvoreno govori o pristupanju Republike Srpske Srbiji. Nije jasno zašto se Slovenija pridružila inicijativi Hrvatske koja ima snažne nacionalne interese u zemlji, manje od tri mjeseca prije predsjedanja EU. Pogotovo što naša zemlja s Hrvatskom ima još nekoliko otvorenih pitanja vođenih arbitražom. Ni pitanje kako su najnoviji vanjskopolitički manevri u skladu s interesima naše zemlje još nema odgovor. “Ministar Logar bio je zapanjen da bi takav papir uopće postojao” O “nepapiru” koji predviđa raspad BiH razgovarano je i na jučerašnjem sastanku ministara vanjskih poslova Hrvatske i Bosne i Hercegovine, Gordana Grlića Radmana i Bisera Turkovića. Grlić Radman opisao ga je kao “fantoma”. Ustvrdio je da je i slovenski ministar vanjskih poslova Anže Logar bio iznenađen da takav papir uopće postoji. “Uvjeren sam da nitko ozbiljan u EU ne može biti za ideju da ima pravo ugroziti integritet neke države, čak i ako zaostale snage unutar BiH povremene ideje o podjeli pokušaju prikazati kao legitimne. Međutim, u ovoj situaciji netko očito računa na postizanje ciljeva koje u ratu nije mogao postići. Kao i BiH, borili smo se protiv zloćudne propagande i svojevrsnog hibridnog rata protiv euroatlantskih interesa BiH i svih njezinih građana u međunarodnim krugovima i unutar zemlje. Ja sam da je demantiran sadržaj ovog ‘non-papira’ i da je sam Janša rekao da podržava teritorijalni integritet BiH “, rekla je jučer Turković prenosi Made in Bosnia