CIK BIH PRIZNAO DA IMAJU MRTVE NA SPISKOVIMA. OKRIVILI SU GRAĐANE ZA TO

Visits: 791 Today: 2

Jovan Kalaba, član Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIK BiH) govorio je prije par trenutaka za dnevnik TVSA, te u njemu priznao da imaju mrtve na spiskovima.

“Mi smo u CIK-u zadovoljni kako protiče današnji dan, nije bilo nekih većih ekcesa, bilo je raznih prijava, ali mi smo to odmah u saradnji sa gradskim i općinskim izbornim komisijama povjeravali i takvi sitni nedostatci su otklanjani na licu mjesta.

Jovan Kalaba, član CIK-a
Podatke o glasovima dijaspore nije imao, te je u razgovoru rekao kako će biti produženi izbori na biračkim mjestima gdje su ista kasnila. Dodao je kako očekuju isti ili sličan procenat izlaznosti birača na izborima 2018. i 2022. godine.

Za kraj ga je voditeljica pitala kako su građani prijavljivali da na biračkim spiskovima ima mrtvih osoba, a na šta je on odgovorio kako je to CIK-u normalno.

“Ma, to je stalno prigovaranje, mi dobijamo zvanične podatke od naših državnih institucija, ako neki MUP nije na vrijeme dobio obavještenje o smrti nekog građanina… tu treba da prođu neke određene procedure. Mi imamo taj problem što mnogi naši građani su otišli iz BiH, tamo su preminuli i niko od njihovih porodica nije prijavio taj slučaj. Također, smatramo da to nije veliki broj i da je to zanemarivo”, rekao je Jovan Kalaba, član CIK-a.

Podsjetimo, neki građani su se javili portalu Crne hronike te prijavili kako su im članovi porodice na spiskovima, iako su preminuli prije nekoliko godina. Tako da, ovo što je rekao Kalaba da im MUP nije prijavio na vrijeme, zapravo, nema smisla.

crna-hronika