Bursać o Dodikovim izjavama o “punim džamijama”: Rasizam i islamofobija

Visits: 4013 Today: 1

Ugledni bh. novinar, kolumnista portala Radiosarajevo.ba, Dragan Bursać, komentirao je današnje sramne komentare člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika o “punim džamijama” kao prijetnji po sigurnost Bosne i Hercegovine.

Dodik je također, “o istom trošku” i u istoj poruci, vrijeđao i Bošnjake i visokog predstavnika u BiH.

Podsjetimo, osvrćući se na izvještaj Christiana Schmidta o kojem će se raspravljati u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) 11. maja, Dodik je istakao da za to nije potrebno mnogo dokaza da je sve “lažno i apsurdno”, budući da se “u tom lažnom izvještaju zaista napada samo Srbi i Hrvati”.

“A nema ni riječi o punim omladinskim džamijama kao prijetnje sigurnosti BiH, niti da probošnjaci ne mogu tolerisati manjinu”, kazao je Dodik, koji, naravno, javnosti nije ponudio nijedan dokaz zašto bi “pune džamije”, kao i “pune crkve”, bile sigurnosna prijetnja.

Bursać ističe da “Dodik suštinski radi najbolje što zna”.

“Dakle, da provocira, da stvara paniku. Sad je stjeran u ćošak. Ide jednosmjernom ulicom… Njemu je posljednji politički čas”, rekao je Bursać za Radiosarajevo.ba.

Dodaje da su Dodikove izjave sulude, jer ako su džamije pune vjernika, istovremeno su i crkve pune hrišćanskih vjernika.

Sasvim druga stvar je kada politike pokušavaju zloupotrijebiti i vjernike i bogomolje i vjerske zajednice za svoje potrebe. A tu je Dodik, također, majstor manipulacije.

“To je provokacija koju treba tako i doživjeti. Ništa više. Ipak, treba znati da je ‘ranjeni medvjed’ najopasniji. Treba posvetiti pažnju Dodiku, pogotovo u svjetlu Schmidtovog izvještaja. Jer, bojim se da će toga biti.

Ovo nije više nacionalizam, ovo je jedna vrsta rasizma i islamofobije koja je postala potpun transparentna. Mada je pitanje kome se on obraća? Svojim biračima ili Putinu i njegovim ljudima“, upitao se Bursać u izjavi za naš portal.

Radiosarajevo.ba