“Bio jednom jedan narod, imao je lava za vođu. Bio jednom jedan lav, narod ga nije bio dostojan!”

Visits: 302 Today: 1

Muftija Muamer Zukorlić, predsjednik Stranke pravde i pomirenja, te potpredsjednik Skupštine Srbije i nekadašnji muftija, preminuo je u 51. godini života od posljedica srčanog udara.

Muftija Zukorlić preminuo je u pauzi između dva predavanja, kada mu je pozlilo, a Hitna pomoć je pokušava sa reanimacijom, međutim, ubrzo su samo mogli da konstatiraju smrt Zukorlića.

O muftiji, njegovom životu, njegovoj zaostavštini, kao i druženju sa istim, danas smo razgovarali sa mladim muzičarem i novinarom TV Sandžak. Za Source portal danas je govorio Hamza Škrijelj.

“Hvala vam na pozivu i hvala vam na riječima podrške i sućuti. Još jednom smo dokazali kako narod Bosne i narod Sandžaka, i u ovako teškim trenucima, stoje jedni uz druge. Tog dana, kada je muftija preselio, sam bio u prostorijama Internacionalnog univerziteta u kojem su i smještene prostorije TV Sandžak. Punih sedam godina tu radim kao novinar/prezenter. Kada je muftija došao na predavanje, sreli smo se na hodniku, poselamili se i otišli za svojim obavezama. Nakon toga sam vidio gužvu na hodniku i usplahirenost njegovih saradnika i kolega i onda je došla vijest da je našem muftiji pozlilo, a onda smo dobili informaciju da je preselio na Ahiret”, rekao je danas za Source portal Škrijelj.

Muftija kao ‘drugi otac’

Tvrdi da je vijest o smrti Zukorlića primio kao veliki šok, te da je još uvijek u nevjerici, te nam je poručio kako ne spava i ne jede zbog ovih tužnih vijesti i događaja.

“Gospodar je odlučio da ta subota bude dan koji ću pamtiti do kraja života, a to je dan kada je naš lav, naš lider napustio ovaj porolazni svijet i na neki način, svima nama koji su radili s njim i koji smo živjeli s njim, će se urezati u život taj dan. To je dan kada sam izgubio svog drugog oca, čovjeka koji je uvijek bio tu za nas, posebno za nas mlade, da nam pomogne i da nam iznova daje šansu. Uvijek je vjerovao u mlade i uvijek je bio okružen njima. I sam je kao mlad napravio nevjerovatne rezultate, bio je najmlađi muftija možda u povijesti čovječanstva. Ostavio je dubok trag svojim likom i djelom, vidjeli ste reakcije na društvenim mrežama i brojnost ljudi na njegovoj dženazi”, kaže Škrijelj za naš portal.

Hamza poručuje da je imao odličan odnos sa Zukorlićem, da mu je bio neka vrsta mentora i da ga je shvaćao kao svog drugog oca.

“Lično ja sam bio samo jedno zrno u niti tespiha, kada je u pitanju odnos s njim. Mnogima je pomogao na razne načine. Njegova desna ruka, sekretar, čovjek koji je bio s njim od prvog dana kada je osnivao sve te institucije je bio moj otac. Samim tim, ja kao njegov sin jedinac sam uvijek bio vezan sa muftijom Zukorlićem. Uvijek je tu bio za mene, ali i za brojne od nas. Izuzetno je cijenio mlade ljude, a od njega smo samo mogli da učimo. Često sam ga pratio i u službi novinara, ali i sa svojim projektima ilahija i kasida. Svaki minut koji sam proveo sa njim je bilo neko novo učenje”, kaže naš sagovornik.

Imao vremena za svakoga

Za kraj razgovora, Hamza je poručio kako će siguran da će bošnjački i sandžački narod imati još Muamera Zukorlića.

“Vidjeli ste na društvenim mrežama kakve riječi o njemu imaju omladinci. Svaki od njih je imao neki dio monologa ili neki savjet muftije Zukorlića. To samo pokazuje da je muftija, uz sve svoje obaveze, uvijek imao i našao vremena da se druži sa ljudima, da im pomogne, da ih posavjetuje. Pamtim još od djetinstva kako se govorilo – pitaj muftiju i radi onako kako ti muftija kaže. Bio jednom jedan narod, imao je lava za vođu. Bio jednom jedan lav, narod ga nije bio dostojan”, rekao je na kraju razgovora za Source.ba portal Hamza Škrijelj.

Novinar: Haris Ahbabović

source.ba