BAKIR IZETBEGOVIĆ: NE MOŽE BOSNA BITI MIRNA AKO JE BILO KOJI NAROD U NJOJ NESRETAN

Visits: 935 Today: 2

Ali morat će se napraviti balansirano rješenje

U Kino sali u Ilijašu održana je tribina Stranke demokratske akcije na temu “Odgovori SDA na aktuelna politička pitanja”.

Prisutnima se obratio predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

ADVERTISEMENT

Ads by
Govoreći o pitanju korupcije, Izetbegović je kazao da je ona prisutna u svim segmentima, ali da je nema tamo gdje je najvažnije, u rukovodstvu SDA.

Podsjetio je Izetbegović na složenost procesa u BiH i više faktora koji utječu na te procese, ali i na činjenicu da SDA, uprkos krizama i blokadama, uspijeva pronaći rješenja za sve izazove.

Ukazao je na blokade u protekle četiri godine, ali i nasrtaje na ustavnopravni poredak BiH i njen NATO put, koji su zahvaljujući potezima SDA zaustavljeni. Te blokade, dodao je, ipak su rezultirale odlaskom mladih ljudi. Izdvojio je u tom kontekstu krize koje je stvarao SNSD, ali i blokade HDZ-a BiH kojima je ta stranka nastojala utjecati na izmjene Ustava i Izbornog zakona, navodi se u saopćenju.

– Ne može Bosna biti mirna ako je bilo koji narod u njoj nesretan. Ali morat će se napraviti balansirano rješenje. Neće HDZ sigurno dobiti ništa od onoga što su ranije mogli dobiti, a što su odbijali iako im je išlo u prilog, dok ne prihvate naše zahtjeve – kazao je Izetbegović.

Predsjednik SDA podsjetio je na napade određenih političkih snaga na Islamsku zajednicu BiH i reisu-l-ulemu zbog opisa osobina koje treba posjedovati lider i liderska stranka Bošnjaka.

– Nijednog imena nije spomenuo, ali su oni u toj izjavi prepoznali SDA, a ne sebe. Hvala im na tome – poručio je Izetbegović.

Na tribini su se također obratili potpredsjednik Kantonalnog odbora SDA Sarajevo Mahir Dević i načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić.

crna-hronika