ANKETA: JESTE LI RAZMIŠLJALI O ODLASKU U NJEMAČKU I ZAŠTO?

Visits: 503 Today: 2

Masovno iseljavanje stanovništva, a pogotovo mladih, već godinama jedan od najvećih problema s kojima se bori BiH.

Odseliti se u drugu državu i iza sebe ostaviti svoj dotadašnji dom je pitanje za sve.

U Njemačkoj su red i disciplina gotovo opipljivi, i svi kojima je ova zemlja konačno odredište unaprijed su spremni za takve životne i radne uslove. I na kraju, većina osoba će reći kako su stabilnost i sigurniji život za cijelu porodicu možda i najvažnije što ova zemlja nudi.

Za stanovništvo Bosne i Hercegovine migracije, naročito one ekonomske prirode, nisu nepoznanica, a trend iseljavanja u potrazi za boljim životnim standardom u proteklom godinama ne jenjava. Najčešće destinacije već tradicionalno su zemlje zapadne Evrope, i to prije svega Njemačka.

Sredinom prošlog stoljeća, bh. građani koji bi odlazili u Njemačku u domovini su bili poznati kao gastarbajteri, odnosno “radnici gosti”. Ovakva migracija je najčešće značila razdvajanje porodica, jer bi u inostranstvo obično išao otac, dok bi majka i djeca ostajala u BiH. Danas, situacija je dosta drugačija. Iseljavaju se cijele porodice i zapravo započinju novi život u Njemačkoj i u potpunosti se asimiliraju u njemačko društvo.

No, bez obzira što se migracija, kako zbog globalizacije tako i brojnih drugih faktora, promijenila kroz vrijeme, asocijacije na Njemačku kao zemlju boljih prilika ostaju iste.

crna-hronika