AMINA KOSO JE FRIZERKA KOJU NIKO NIJE HTIO ZAPOSLITI ZBOG MAHRAME NA GLAVI

Visits: 1387 Today: 2

Malo je žena u Sarajevu koje vole imati dotjeranu frizuru, a da nisu čule za Aminu Koso. Iako joj je tek 26 godina, ne nedostaje joj iskustva, znanja i vještine, a kako bi išla ukorak sa svjetskim trendovima u uređenju frizura, konstantno se educira.

Iako joj u onome što radi nije nedostajalo ljubavi, znanja i truda, teško je dolazila do posla, a razlog je – hidžab.

Kada se odlučila pokriti, Amini je vlasnik frizerskog salona u kojem je tada radila rekao da marama na glavi nije dress code salona, pa je vrlo brzo bila primorana otići.

Bilo je teško doći do posla, gotovo nikako. Javljala sam se na mnoge oglase, zvala salone koji su tražili radnike. Gotovo bismo se dogovorili preko telefona, ali kada bih došla u salon i kada bi vidjeli maramu, tok priče odmah bi se promijenio. Iako je bilo teško, nikada nisam došla u situaciju da se premišljam – trebam li je skinuti sa glave ili ne – govori na početku razgovora Amina.

No, ova supruga i majka dvoje djece odlučila je uspjeti u svom poslu i pobijediti granice, a kako su joj mušterije najvažnije i njihovo mišljenje, nije prestajala sa edukacijom. Odlučila je sarađivati sa najboljim, pa su joj mentori bili i neki od najpoznatijih frizera u svijetu.

Nakon što je završila edukaciju i dobila certifikat grupacije Yeliz Kaya, Amina se prijavila i uspješno završila edukaciju na prestižnoj međunarodnoj Akademiji Georgy Kot.

– Georgy Kot je najuspješniji frizer za svečane frizure i veliko ime na svjetskoj sceni, a porijeklo mu je iz Sočija u Rusiji. Sa njegovim radom upoznala sam se putem Instagrama, a onda i prijavila na konkurs za edukaciju i uspješno je završila – priča Amina.

Kako bi bila u skladu sa trendovima, Amina je kupila dvije lutke na kojima, otkriva nam, svakodnevno vježba izradu različitih svečanih frizura.

– Trenutno su traženi holivudski talasi i modne linije, a da bih napravila jednu svečanu frizuru, potrebno mi je od dva do tri sata. Cilj mi je bio izaći iz klasičnih uvijanja i skupljanja kose u pundžu. Željela se uvesti nešto novo, elegantnije i u tome sam uspjela – objašnjava.

Među Amininim mušterijama ima i poznatih dama iz javnog života BiH, poput televizijskih voditeljica i manekenki.

– Hvala Bogu, posla ima, javljaju mi se žene koje bi željele da im baš ja napravim frizuru za neku svečanu priliku – djevojačke večeri, svadbe, rođendane…. Zovu me i poznate djevojke i žene, ali meni su sve podjednako važne. Često mi donose fotografiju frizure koju žele da im napravim. Trudim se da svoj posao uradim najbolje što znam, a ponosna sam kada fotografije objave na Facebooku ili Instagramu i napišu – “Hvala, Amina.”

Otkriva nam kako inspiraciju u izradi frizura pronalazi u pjesmama Dine Merlina, naročito u numeri “Sve do medalje.”

– Kad radim i čujem Dinu Merlina da pjeva, znam da će frizura biti najbolja – govori uz osmijeh.

Kada je riječ o željama, naša sagovornica ima jednu, a to je da nekada u budućnosti otvori svoj frizerski salon u kojem će raditi ono što najviše želi i najbolje zna.

– Suprug mi je velika podrška i pomaže mi kada treba pričuvati djecu dok ja radim frizuru. Ljubav, stalna edukacija i trud nešto je što me od samog početka vodi i nadam se da ću uspjeti u svom poslu. Imala sam teških trenutaka, kada su me ljudi sputavali, samo zbog marame na glavi. Nije me to pokolebalo, iz svega sam izašla jača i odlučnija. Itekako se sa maramom može uspjeti i itetako vas marama može učiniti pozitivnom i društveno korisnom osobom – kazala je na kraju razgovora Amina Koso.Izvor: Faktor