Policija u Zenici je jučer lišila slobode 51-godišnju Aminu Omeragić iz Sarajeva zbog sumnje da je nekoliko dana ranije drogirala stariju ženu u Zenici, te iz njenog stana ukrala novac, zlatni nakit i kafu.

Navodno, Amina Omeragić policiji je i priznala da je drogirala i opljačkala staricu.

Policijskoj stanici Centar u Zenici 23. jula navečer obratila se B.S. iz Ljubuškog i prijavila kako je u jutarnjim satima tog dana u stanu koji se nalazi u ulici Mejdandžiluk, pronašla svoju majku K.N. u besvjesnom stanju.

Žena je tada pozvala Hitnu pomoć, pa je njena majka prevezena u Kantonalnu bolnicu u Zenici, gdje je zadržana na daljem liječenju. Doktori su konstatovali da ima modrice i krvne podljeve na lijevoj strani tijela, koji su, najvjerovatnije, nastali usljed ležanja na podu.

Nakon povratka iz bolnice, starica je primijetila da joj sa obje ruke nedostaju četiri zlatna prstena, zatim iz ormara novac u iznosu od 300 eura i 200 maraka, kao i određena količina kafe.

– Postupajući po navedenoj prijavi, službenici Odsjeka kriminalističke policije Policijske uprave I su poduzeli sve potrebne operativne mjere i radnje na rasvjetljavanju opisanog krivičnog djela. Tom prilikom su došli do saznanja i informacija da se u vezu sa navedenim krivičnim djelom može dovesti ženska osoba O.A. iz Sarajeva, koja trenutno boravi u Zenici – naveli su iz MUP-a Zeničko-dobojskog kantona (ZDK).

PREDSTAVILA SE KAO POZNANICA. Policija je jučer na osnovu naredbe Općinskog suda u Zenici pretresla stan u ulici Dr. Ćire Truhelke u kojem je, prema operativnim podacima, boravila osumnjičena.

Prilikom dolaska u stan, policija je unutra zatekla O.A., te je uhapsila. Ona je nakon toga sprovedena u službene prostorije Policijske uprave I, gdje je nad njom zavedena kriminalistička obrada. Tokom pretresa, u stanu su pronađeni predmeti koje je ukrala.

– Uz odobrenje dežurnog tužioca Tužilaštva ZDK, izvršena je i radnja prepoznavanja, nakon čega je osumnjičena priznala izvršenje krivičnog djela – navedeno je iz policije.

Utvrđeno je da je O.A. 21. jula oko 16.30 sati došla na adresu starice, te pokucala na vrata stana. Kada je žena otvorila, ona joj se lažno predstavila, govoreći joj da se poznaju, te ušla u stan. Razgovala je sa vlasnicom stana, pa joj je, iskoristivši pogodan momenat, u šoljicu kafe stavila tablete, kojima je ženu uspavala. Potom je ukrala zlatni nakit, novac i kafu.

– Nakon izvršene kriminalističke obrade i prikupljenih dokaza, službenici Policijske uprave I će protiv osobe O.A. Tužilaštvu ZDK dostaviti Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i otkrivanju izvršioca, zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivično djelo teška krađa – naveli su iz MUP-a ZDK.

Provjerama je također utvrđeno da je MUP Kantona Sarajevo (KS) za osumnjičenom raspisao dvije operativne potrage. Ona je nakon ispitivanja i kriminalističke obrade predata u nadležnost MUP-u KS.

SLIČAN SLUČAJ zabilježen je krajem 2016. godine u sarajevskom naselju Ilidža, kada je tokom pljačke preminula 85-godišnja starica Maida Gogalija. U njenom stanu su tada članovi porodice pronašli onesviještenu Omeragić u hodniku, nakon čega je i ona hospitalizirana. Sumnjalo se da je Omeragić drogirala staricu kako bi nesmetano mogla iz njenog doma pokupiti novac i zlato. Međutim, nakon što je starica preminula, pljačkašici je vjerovatno od straha pozlilo, te je i ona izgubila svijest.

Ovo nije jedini ovakav slučaj u Sarajevu. Prošle godine dogodio su uznemireni građani Sarajeva tvrdili da se isto dogodilo na Grbavici. Navodno je starica iz tog naselja također drogirana, nakon čega je tri dana provela u komi. Korisnici društvenih mreža navode da su se slični slučajevi dešavali i u Lukavici, te u naseljima Mejtaš i Sedrenik. U svim slučajevima žene su, navodno, drogirane i opljačkana, te su jedva ostale u životu.

LIJEČENA NARKOMANKA. Tada se moglo čuti da je za ovom ženom, inače liječenom narkomankom, srpsko pravosuđe 2013. godine raspisalo potragu zbog razbojništva. Ona je u susjednoj zemlji hapšena još 2009. godine, zajedno sa Željkom Paunovićem, koji je tada imao 27 godina.

Policija je tada objavila da je Paunović pronalazio kuće u kojim su same živjele starije i nemoćnežene.

Kod njih bi onda dolazila Amina, koja im se predstavljala kao radnica humanitarne organizacije i nudila pomoć. Starice bi je pustile u kuću i skuhale joj kafu, a ona bi iskoristila njihovu nepažnju i u kafu im stavljala lijekove za smirenje, nakon čega su žene padale u nesvijest.

Prevarantica bi tada prekopala cijelu kuću i odlazila s novcem, zlatom i drugim vrijednim predmetima.

Lopovi se, navodno, pozivaju na nepostojeće poznanstvo, a ne libe se starijima predstaviti i na ulici, u tramvaju. Tako zadobiju povjerenje starijih osoba, koje ih pozovu na kafu, a nakon što žrtve popiju vlastitu kafu, probude se tek u bolnici. Navodno je, u jednom ovakvom slučaju, prilikom pretrage krvi žrtve, pronađena veća količina apaurina.