ALLAHOVO STVARANJE: Zašto žensko srce mnogo brže kuca nego muško?

Žensko srce kuca deset posto brže od muškog, pa tako razlika između njih iznosi osam otkucaja u minuti. A ono što za rad ovog mišića podjednako prija i ženama i muškarcima jeste – smjeh.

Istraživanja pokazuje da je oko 15 minuta smijanja na dnevnom nivou ljekovito za srce koliko i pola sata pravilnog vježbanja. Međutim, ono “ne voli” ponedeljak, pa se tako početkom nedjelje dogodi za 20 posto više srčanih udara nego drugim danima.

Stručnjaci to objašnjavaju pojačanim stresom i depresivnim mislima zbog povratka na posao poslije vikend odmora i relaksacije. Istraživanja pokazuju i da jutro nije omiljeno doba dana za srce, pa su tako naučnici sa Harvarda došli do saznanja da je rizik od infarkta tada veći za čak 40 posto, prenose Novosti.

Objašnjenje istraživača je da kada se probudimo naše tijelo luči adrenalin i hormone stresa, pa se povećava potreba za kisik.

Krv je ujutru daleko gušća, zbog čega ga srce teže pumpa.

Međutim, kako čovjek mora da prione na radne obaveze, on “skače” iz kreveta, umjesto da se probudi ranije da bi mogao još malo da se protegne u krevetu i tako spusti tenziju. hayat.ba