Allah je oprostio preljubnici koja je napojila žednog psa, pa šta tek reći za onoga ko ”napoji” ljudsko srce i unese radost u njega

Visits: 375 Today: 3

Piše: Edhem Šerkavi / Preveo i prilagodio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, jednom prilikom je govorio ashabima, pokušavajući im objasniti da je Džennet bliži čovjeku od vezica na njegovoj obući, pa je rekao: ”Žena preljubnica ili prostitutka vidjela je psa u vrućem danu kako kruži oko bunara, a jezik mu je bio isplažen od žeđi. Ona je skinula svoju cipelu, zagrabila vode iz bunara i dala psu da pije, pa joj je Allah oprostio.” (Muttefekun alejhi)

Kako je samo milostiv naš Gospodar, Koji je preljubnici oprostio zbog toga što je napojila psa koji je skapavao od žeđi! Stoga, čini dobro i ne omalovažavaj ni jedno dobro djelo makoliko ti se činilo neznatnim, jer možda je baš to djelo koje će te, Allahovom voljom, uvesti u Džennet.

Ova preljubnica nije znala da se Džennet krije u nekoliko gutljaja vode koje je ponudila psu koji je skapavao od žeđi.

Niti je čovjek, koji je išao putem i ugledao granu pri kraju puta koja bi mogla smetati muslimanima, pa ju je posjekao i sklonio, znao da će mu Allah oprostiti grijehe zbog te grane.

A niti je čovjek, koje je prošao pored bodljikave grane, pa je rekao sebi: ‘Sklonit ću ovu granu kako ne bi smetala muslimana’, znao da će mu Allah oprostiti grijehe zbog tog neznatnog djela.

Ova tri primjera (koja su zabilježena u vjerodostojnim hadisima), Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, spomenuo je da bi nas obavijestio da je Džennet vrlo blizu i da je Allahova milost i oprost more bez obala, tako da je dovoljno da Allah pogleda u tvoje srce i vidi u njemu samilost, i vidi da u njemu nema mržnje i da je ispunjeno ljubavlju prema dobru i dobročinstvu, pa da ti oprosti grijehe.

Ako bolje razmislimo o ova tri primjera, ustanovit ćemo da ono što je zajedničko među njima jeste činjenje dobrih djela samo u ime Allaha, i bez prisustva ljudi koji bi nas mogli vidjeti dok činimo dobro djelo.

Ženi koja je napojila žednog psa, Allah je oprostio i uveo u Džennet, pa šta tek reći za onoga ko napoji ljudsko srce koje je presušilo od tuge, koje je iznureno od bola i izjedeno od klonulosti i bespomoćnosti?!

Onoga koji je posjekao i sklonio granu sa puta da ne smeta muslimanima, Allah je uveo u Džennet, pa šta tek reći za onoga koji uklanja ispred muslimana otrovne ideje, novotarije u vjeri, običaje i norme o kojima Allah nije objavio nikakav dokaz?!

Onoga koji je uklonio bodljikavu granu da nikome ne smeta, Allah je također uveo u Džennet, pa šta tek reći za onoga koji uklanja ”bodljikave grane” ljudskih potreba, ko pomaže siromašne i bolesne, ili ko uklanja ”bodljikave grane” duga, pa odgađa vraćanje duga onima koji su mu dužni, ili ga oprašta, ili pak pomaže onima koji su nekom drugom dužni da vrate dug?!

Kako god, moramo imati na umu da je Džennet blizu, vrlo blizu. Dovoljno je samo da učiniš dobro djelo i da Allah pogleda u tvoje srce i vidi da tim djelom ne želiš ništa drugo osim Allahovo zadovoljstvo.

saff.ba