Ako si opterećen problemima, srce ti je tužno, Zemlja ti se stisla, poslušaj rješenje….

Visits: 3707 Today: 8

Ako osjećaš da ti je srce tužno i stegnuto, poslušaj ovaj veličanstveni ajet koji je Allah objavio svome Poslaniku Muhammedu alejhiselamu: “Mi dobro znamo da ti se u prsima steže zbog onoga što oni govore, zato, veličaj Gospodara svoga i hvali Ga, i budi od onih što na sedždu padaju.” (Hidžr, 97-98)

Pa, lijek za tugu i stegnuto srce je: Veličanje Allaha (zikr) i namaz. Došlo nam je u predajama o Poslaniku sallallahu alejhi we sellem: “Kada bi bio potišten Poslanik alejhiselam, on bi stao na namaz.“, u drugom rivajetu: “Ako bi osjetio strah, klanjao bi.” Kada je bio zabrinut ili je bio tužan u vezi nečega ili uznemiren, odmah se okretao i stremio ka Allahu u namazu.

Ima li neko drugi da može pomoći i izliječiti nevoljnika? Ko ti može rasteretiti prsa, riješiti probleme i izliječiti srce od tuge?

Veličaj Allaha i klanjaj i nakon toga veličaj Allaha… opet… opet… Ako ti se zemlja stisla, okreni se ka nebesima! Digni svoje ruke prema nebeskom kraljevstvu!

“Mi dobro znamo da ti se u prsima steže zbog onoga što oni govore, zato, veličaj Gospodara svoga i hvali Ga, i budi od onih što na sedždu padaju.” (Hidžr, 97-98)

N-UM