Ako si izgubljen i usamljen, Kur’an ti je dovoljan kao utjeha, prijatelj i saputnik

Visits: 345 Today: 1

Priredio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Jedna od veličanstvenih odlika Kur’ana je i ta što te ne kritikuje i ne kori kad god mu dođeš, niti te pita ko si. Nisi dužan pokazati mu lične dokumente, ne ispituje historiju stanja tvoga srca, niti sumnja u tvoju namjeru kada mu dođeš.

Njegovi ”dlanovi” su nježni i ne ustručavaju se onih koji se dolaze ”rukovati”, stranice su mu mehke, a nisu tvrde onima koji mu dolaze željni utjehe i istinskog rahatluka.

Kur’an ne želi da opravdavaš svoj izostanak i ne voli slušati tvoju ispriku. On ti samo kaže: ”Dođi i pij sa moga izvora. Meni je dovoljno da si saznao šta znači napojiti se nakon nesnosne žeđi.”

Kur’an je prijatelj najvišeg ranga. Kad god dođeš naći ćeš ga, a kad ga ostaviš, on te doziva. Ako ga zapostaviš, on ti kaže: ”Ne brini, imaš se pravo vratiti u bilo koje vrijeme.”

A kad mu se vratiš, on će te dočekati i ”zagrliti” značenjem koje ti je potrebno upravo sada i u ovom trenutku.

Ako se bojiš, uz Kur’an ćeš biti siguran, ako si bolestan, ozdravit ćeš, a ako si izgubljen i usamljen, Kur’an će ti biti dovoljan kao utjeha, prijatelj i saputnik.

Milostivi Allahu, učini da istinski zavolimo Kur’an i da nam bude od koristi, učini ga našim vodičem do Dženneta i zagovornikom koji će se zauzimati za nas na Dan kada ni djeca ni bogatstvo neće ništa koristiti, osim onih koji dođu Allahu čista srca. Amin!

saff.ba