AHMED I ENIS PO DRUGI PUT SAHRANJUJU SVOG OCA RIFETA U POTOČARIMA

Čak 92 porodice po drugi, a neke i treći put, sahranjuju svoje najmilije ubijene u genocidu. Ovo je jedini put u historiji da neko više puta u grob polaže ostatke svojih najmilijih.

Ahmed i Enis Hrustanović danas su PONOVO pokopali svog oca Rifeta u Potočarima.

Ahmed je efendija i učitelj u Srebrenici.

Njegov brat Enis rođen je u vrijeme kada su mu četnici ubili oca.

Moj brat Enis (27) danas je, po prvi put, vidio svog oca.
Ali, nije ga vidio živog, već je vidio njegove kosti izvađene iz groba.

Danas, naš otac Rifet je re-ekshumiran.

Jedan od najtežih trenutaka bio mi je kada sam vidio mog brata da plače. Prvi put u njegovom životu”, napisao je Ahmed efendija na svom Twitter nalogu.

Ahmed i Enis jedni su od 92 porodice koje će u naredne dvije sedmice ponovo kopati svoje najmilije, kako bi u grobnicu dodale još jednu ili nekoliko kostiju pronađenih po masovnim grobnicama pobijenih Srebreničana u genocidu jula 1995. godine.

Kako su objavili iz Instituta za nestale, osim porodica, re-ekshumacijama će prisustvovati i predstavnici Tužilaštva BiH, istražitelj Instituta za nestale osobe BiH, antropolozi ICMP-a te patolog.

Svakog dana će se otvoriti najmanje deset mezara. Od ukupnog broja žrtava čiji se mezari ove godine otvaraju, jedna će se reekshumirati po treći put.

Navodi se i da je u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari do sada je radi kompletiranja tijela urađeno 859 re-ekshumacija. U jedanaest navrata su rađene individualne reekshumacije dok su u 13 navrata rađene velike reekshumacije odnosno one u kojima je otvaran veliki broj grobnih mjesta ili mezara.

U prostorijama Podrinje identifikacionog projekta nalaze se posmrtni ostaci još 491 žrtve genocida koji su do sada identifikovani i koji čekaju saglasnost porodica za reasocijaciju, saopćio je Institut za nestale osobe BiH.

Ovo je, vjerovatno, jedini primjer u historiji da porodice ubijenih Bošnjaka podrugi ili treći put sahranjuju svoje najmilije piše hayat