Adnan Bratanović je prvi hafiz džemata Maribor

Visits: 680 Today: 2

U mesdžidu u Mariboru danas je proučena hafiska dova Adnanu Bratanoviću, učeniku trećeg razreda Gazi Husrev-begove medrese.

Okupljenim džematlijama je riječi dobrodošlice uputio glavni imam u Mariboru, Zinaid-ef. Mahmutagić.

Pored velikog broja porodice i prijatelja, svečanosti su prisustvovali imami sa područja Mešihata Islamske zajednice u Republici Sloveniji na čelu sa muftijom mr. Nevzetom Porićem koji se ovom prilikom obratio prisutnima, čestitao roditeljima i hafizu Adnanu, a zajedno sa predsjednikom Sabora IZ u Sloveniji Samirom Kerićem uručio simboličnu nagradu.

Svečanosti su također prisustvovali i dugogodišnji imam džemat Maribor, a trenutno direktor Ureda za društvenu brigu Rijaseta IZ Ibrahim-ef. Malanović, glavni imam zagrebačke džamije kurra hafiz Aziz-ef. Alili, muhaffiz hafiz Omer-ef. Zulić, hafiz Ahmed-ef. Hašić imam u Grazu i hafiz Ahmed-ef. Alili, imam u MKC Ljubljana.

19-49-32-DSC_9928-1024×576.jpg – U Mariboru proučena hafiska dova Adnanu Bratanoviću
U svojstvu izaslanika reisul-uleme Husein-ef. Kavazavića prisutnima se obratio i hafizu uručio diplomu, hafiz dr. Rifet-ef. Šahinović, profesor u Cazinskoj medresi “Reis Džemaludin-ef. Čaušević”.

Hafiz Šahinović je ovom prilikom govorio o blagodatima hafiza za cijelo okruženje u kojem žive i nadahnutim predavanjem ulješao svečanost hafiske dove.

Uputio je selame reisul-uleme naglasivši da Islamska zajednica poklanja posebnu pažnju hafizima koji steknu tu časnu titulu.

Vrijedi napomenuti da je ovo prvi hafiz u 31 godini djelovanja džemata Maribor.

19-49-22-DSC_9851-1024×576.jpg – U Mariboru proučena hafiska dova Adnanu Bratanoviću
Hafiz Adnan Bratanović rođen je 16. oktobra 2005. godine u Zenici. Sa roditeljima živi u Mariboru gdje je pohađao mekteb kod muallima Zinaid-ef. Mahmutagića koji ga je naučio arapsko pismo.

Hifz počinje učiti pod mentorstvom hafiza Mustafe-ef. Efendića iz Zavidovića, online putem i tako prelazi učeći napamet skoro trećinu Kur’ana.

Nakon završene osnovne škole u Mariboru upisuje Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu gdje trenutno pohađa III razred i odličan je učenik. Kroz školovanje u Medresi nastavlja aktivno učiti hifz kod prof. kiraeta, hafiza Omer-ef. Zulića pred kojim je upotpunio učenje Kur’ana napamet i pripremio se za Komisiju.

Polaganje hifza trajalo je od 5. do 19. decembra 2022. godine pred hafiskom komisijom u sastavu hafiz doc. dr. Mensur-ef. Malkić, hafiz mr. Salih-ef. Halilović, hafiz Haso-ef. Popara, hafiz mr. Sadrudin-ef. Išerić i hafiz mr. Hamza-ef. Lavić.

Čestitamo hafizu Adnanu Bratanoviću i njegovoj porodici na postignutom uspjehu uz dovu Allahu, dž.š., da mu podari dobro zdravlje, nafaku i berićet.

(Preporod.info)