Hirurg utisnio svoje inicijale u jetre dva pacijenta tokom operacije

Hirurg koji je spalio svoje inicijale na jetri dva pacijenta tokom operacije transplantacije kažnjen je sa 10.000 funti.

Simon Bramhall, 53, koristio je snop argona – koji se koristio da zaustavi krvarenje iz jetre tokom operacija da bi potpisao “SB” u jetri svog pacijenta. Tragovi koje ostavlja argon ne narušavaju funkciju jetre i nestaju sami od sebe.

Gospodin Bramhall je morao izuzetno naporno raditi i upotrijebiti sve svoje vještine kako bi završio operaciju. Na kraju operacije izvršio je biopsiju jetre pomoću koagulatora argonskog zraka, a zatim je njime spalio svoje inicijale.

Sud je čuo da je medicinska sestra pitala koje su oznake, a Bramhall je odgovorio: “Ja to radim.” Hirurg je kasnije rekao policiji da je “potresao zglob” i ostavio trag u roku od nekoliko sekundi.

Znao je da ta radnja ne može naštetiti pacijentu. Takođe je rekao da je ovo bilo naivno i bezumno.

Sudija, Paul Farrer QC, naredio je Bramhallu da obavi 120 sati neplaćenog rada. Rekao je Bramhallu: “Obje operacije su bile duge i teške. Prihvatam da ste u oba navrata bili umorni i pod stresom i prihvatam da je to možda uticalo na vašu procjenu. Ono što ste uradili je zloupotreba ovlasti i izdaja povjerenja koje su ovi pacijenti uložili u vas. Prihvatam da niste namjeravali niti predvidjeli ništa osim što će biti nanesena najsitnija šteta, piše Guardian.