PARE ISPRED VJERE: SAUDIJCI OTVARAJU PRVU PRODAVNICU ALKOHOLA

Vlasti u Saudijskoj Arabiji saopštile su da će u Rijadu biti otvorena prodavnica u kojoj će se prodavati alkohol određenoj grupi stranaca.

To će biti prva takva prodavnica u posljednjih 70 godina. Saudijski zvaničnici su naveli da je otvaranje prodavnice vid borbe protiv ilegalne trgovine alkoholom.

U ovoj zemlji gdje se strogo poštuje islam i šerijatsko pravo, od 1952. godine na snazi je prohibicija pošto je jedan od sinova kralja Abdulaziza pijan ubio britanskog diplomatu.

Nova prodavnica nalazit će se u diplomatskoj četvrti u Rijadu, zapadno od centra grada, navodi se u dokumentu u koji su agencije AFP i Reuters imale uvid. Izvor upoznat s planovima rekao je agenciji Reuters da se očekuje da prodavnica bude otvorena za nekoliko sedmica.Iako islam zabranjuje alkohol, Saudijska Arabija je do 1952. godine imala pomirljiv odnos prema piću. Promjerna je nastala kada je 1951. godine princ Mišari bin Abdulaziz Al-Saud ubio Kirila Osmana, britanskog zamenika konzula, jer je ovaj odbio da mu naspe još jedno piće. Godinu dana kasnije, kralj Abdulaziz je uveo potpunu zabranu upotrebe alkohola. Mišari je osuđen za ubistvo prenosi haberhana