Lider Švedskih demokrata Jimmie Akesson: “Treba srušiti džamije”!

Jimmie Åkesson (Jimi Okeson), predsjednik Švedskih demokrata (SD), ultranacionalističke stranke, izjavio je prije nekoliko dana na skupu ”nacionalnih dana” ove partije, a koji je održan u švedskom gradu Vasterasu, da želi zaustaviti sve nove gradnje džamija i srušiti postojeće.

Također, on je oštro napao švedske socijaldemokrate optuživši ih da su aktivni dio islamističkog pokreta u Švedskoj.

Lider SD-a je dalje izjavio da su džamije središta radikalizacije i nasilne propagande.

– Nemaju pravo dolaziti u našu zemlju i graditi spomenike stranoj i imperijalističkoj ideologiji, poručio je Jimmie Åkesson.

SD sada zahtijeva zaustavljanje osnivanja novih džamija u Švedskoj. Stranka također želi da se sigurnosnim strukturama i policiji omogući komunikacijski nadzor, odnosno prisluškivanje džamija.

– Dugoročno, moramo početi sa oduzimanjem i rušenjem džamijskih objekata u kojima se širi antidemokratska, antišvedska, homofobična ili antisemitska propaganda ili opšte dezinformacije o švedskom društvu, izjavio je lider SD-a.

– Minarete, kupole, polumjesece ili druge atribute koji služe kao islamski spomenici u gradskom pejzažu treba potpuno ukloniti, riječi su švedskog ultranacionaliste, čija je stranka sve popularnija i trenutno, prema većini anketa, poprima sve veći broj pristalica.

Na posljednjim izborima, u septembru 2022. godine, ova stranka je osvojila 73 mandata u švedskom parlamentu i druga je partija po veličini osvojenih mandata.

Nema sumnje da lider SD-a, ohrabren izbornim rezultatima Geert Wildersa u Nizozemskoj, ubrzano kreće istim putem koji svoju politiku bazira na mržnji prema migrantima i antiislamskom narativu prenosi saff.ba