Počelo je zimsko računanje vremena, koje sa sobom nosi brojne benefite. Evo koje

Počelo je zimsko računanje vremena, koje sa sobom nosi brojne benefite. Naši dobri prethodnici su koristili taj period da što više ibadete Uzvišenom Allahu, pa uzmimo pouke iz njihovih primjera.
Od Ebu Seida el-Hudrija, radijallahu anhu, se prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Zima je proljeće za vjernika. Njeni dani su kratki – pa ih provodi u postu, a noći su joj duge – pa ih provodi u ibadetu (na kijamu).” (Ahmed, Ebu Jala i Bejheki; hadis je hasen)
Abdullah ibn Mesud, radijallahu anhu, je često govorio: “Dobro došla, zimo! U tebi se spuštaju blagoslovi: noći koje su duge za klanjanje noćnog namaza i dani koji su kratki za post.”
Imam Ibn Redžeb, rahimehullahu te’ala, je rekao: “Zima je proljeće za vjernika. U njoj rađaju bašče pobožnosti, otvaraju se mejdani natjecanja u ibadetima i bude se želje pobožnih da predaju svoja srca baščama lahkih i ukusnih plodova koji rađaju iz posta i koji neće isušiti usta postača, te noćnog namaza koji neće uskratiti san svome predaniku.” piše N-UM.com