U NEDJELJU SKUP PODRŠKE PALESTINSKOM NARODU: “PONESITE ZASTAVE I TRANSPARENTE”

Palestinska zajednica u BiH organizuje u Sarajevu novi skup podrške narodu Palestine.

Kako je objavljeno, skup će se održati u nedjelju, 22. oktobra od 11 do 13 sati na platou preko puta Vijećnice. Organizatori napominju da oni koji im se budu pridružili mogu ponijeti palestinske zastave i svoje transparente.

“Osjećamo veliku podršku u Bosni i Hercegovini, od svih građana i naroda ove prijateljske zemlje, te još jednom pozivamo građane da nam se pridruže u nedjelju 22. oktobra na velikom skupu za mir u Palestini, a protiv terorizma i agresije izraelske okupatorske sile, koji će biti održan u Sarajevu na platou prekoputa Vijećnice sa početkom u 11 sati”, naveli su iz Palestinske zajednice u BiH.

Tuzla, rame uz rame sa drugim gradovima u našoj državi, protestnim okupljanjem poslat će poruku podrške narodu Palestine. U jeku sukoba između Izraela i Palestine, u nedjelju, 22.10. u 14:00 sati na Trgu slobode će u organizaciji Udruženja bosanskohercegovačko-palestinskog prijateljstva i Palestinske zajednice biti organizovan skup podrške palestinskom narodu.

Javnost u BiH nema prave informacije o svemu što se dešava ovih dana u Gazi, jer je veliki dio njih pod kontrolom medija koji podržavaju agresiju Izraela na palestinski narod. Ovo je za “Avaz” izjavio Avdo Hebib, predsjednik Udruženja bosanskohercegovačko – palestinskog prijateljstva. Dodaje da sve što vidimo neodoljivo podsjeća na rat i propagandu koju su i Bosanci i Hercegovci i sami doživjeli u ne tako davnoj prošlosti.

– Sve što izmišljaju je već viđeno, da je Hamas gađao bolnicu, to je isto kao što je kod nas rečeno da su naši bacili granatu na Markale. Već viđeno – kaže Hebib za “Avaz”.

Iznenađen je porukama američkog predsjednika Džoa Bajdena, jer pamti ga kao čovjeka koji je tokom agresije na BiH shvatao šta se događa, ali primjećuje da u određenoj mjeri i on mijenja prvobitne stavove i traži da u Gazu stigne pomoć u hrani i lijekovima.

– Narod u BiH se dobro digao na noge da pokuša nešto da učini, ali objektivno zna se koliko mi možemo učiniti. Naše udruženje u nedjelju od 11 do 13 sati, sa palestinskom zajednicom, organizuje skup podrške palestinskom narodu na platou kod Vijećnice. Mislim da će biti puno naroda, jer se već i samoinicijativno organizuju skupovi. U granicama svojih mogućnosti dajemo podršku jer licemjerna politika prema Palestini traje 75 godina. Palestinci su jedini narod u svijetu koji se ovoliko dugo bore protiv jedne vrlo moćne države, a ovo što sada vidimo je agresija, genocid nad palestinskim narodom – ističe Hebib za portal “Avaza”.