Izraelski diplomata: Palestinci iz Gaze neka se isele u Sinajsku pustinju, dići ćemo im šatorska naselja

Danny Ayalon, bivši zamjenik ministra inostranih poslova i sadašnji ambasador Izraela u SAD-u, gostujući u programu Al Jazeere iznio je šokantan plan za Palestince, kojima je Netanyahu poručio da napuste područje Gaze. On im je poručio da idu u Sinajsku pustinju, gdje će im Izrael i međunarodna zajednica podići šatorska naselja i pružiti svu potrebnu pomoć!?
– Ne govorimo im da idu na plažu i da se udave, ne daj Bože. Nipošto. Postoji gotovo beskrajan prostor u Sinajskoj pustinji upravo prekoputa Gaze. Ovo nije prvi put da će to biti učinjeno. Ideja je da se isele prema otvorenim područjima gdje ćemo mi i međunarodna zajednica pripremiti infrastrukturu, znate, privremena šatorska naselja sa hranom i vodom. Baš kao za izbjeglice iz Sirije koje su prije nekoliko godina pobjegle od masakra koji provodi Assad, u Tursku. Turska je primila dva miliona Sirijaca. Ovo je ideja. Sada će Egipat morati igrati igru ovdje, jer kada stanovništvo nestane iz vida, onda možemo… znate šta je Hamas uradio… – kazao je Ayalon.

Voditelj ga je prekinuo pitanjem gdje oni žele da civili odu, u Egipat? – na što je on odgovorio:
– Da, u Egipat, gdje drugo?

Voditelj mu je tada poentirao: “U vašu zemlju, u Izrael, nemojte se smijati, bombardujete ih, kažete da ih želite spasiti, ali da ne mogu doći u Izrael?”

Voditelj je prethodno podsjetio sagovornika da je UN kazao da krucijalne namirnice, kao što su hrana, voda i gorivo moraju biti dostavljeni Gazi, a da Izrael to odbija, na što je Ayalon kazao:

– Mi ćemo uraditi sve za narod Gaze, ali ono što sada zahtjevamo je bezuslovna predaja Hamasa. Ako pripadnici Hamasa izađu, predaju se sa rukama u zraku, sve će biti dostavljeno Gazi .

– Dakle kažete ako se Hamas preda vi ćete osigurati narodu Gaze sklonište, vodu, hranu, gorivo, struju, bolnice, škole, a ako Hamas ne ode onda će nastaviti da umiru od gladi i u bolnicama, vi sada definišete kolektivno kažnjavanje! Vi smatrate njih odgovornima za akcije drugih, to je upravo ono što kolektivno kažnjavanje znači, to je definicija kolektivnog kažnjavanja, to je u suprotnosti za međunarodnim pravom – pitao je voditelj, na što je izraelski diplomata kazao:

– Reći ću vam na praktičan način šta bismo trebali i šta možemo uraditi. Stvoriti, kao u prošlosti u historiji, humanitarni koridor. Kada postoji humanitarni koridor, i o tome smo raspravljali sa SAD-om, onda možemo garantovati da niko neće biti povrijeđen u ovom koridoru – rekao je, te iznio plan o preseljenju stanovnika Gaze u Sinajsku pustinju.

saff.ba