Brutalni napad na imama Idriza ef. Budimlića u New Yorku mogao se spriječiti ali je izostala reakcija policije

Upravni odbor Bosanskohercegovačkog Islamskog Centra Nju Jork izdaje saopštenje za javnost najoštrije osuđujući brutalni, ničim izazvani napad na našeg imama, Idriz ef. Budimlića u ranim jutarnjim satima, nakon sabah namaza, u Petak 8. septembra 2023 godine.

Neidentifikovani napadač je brutalno napao imama Idriza i oborio ga na zemlju jakim udarcem pesnicom u lice uzrokujući krvarenje iz nosa, otekline na licu, probleme sa vidom i višestruke napukline kostiju lica i nosa. Napadač je pobjegao sa lica mjesta a Njujorška Policija (NYPD) još uvijek za njm traga. .

Kao zajednica, mi stojimo uz našeg imama uz svesrdnu podršku njemu i njegovoj porodici. Imam Idriz je uvijek bio i biće svjetionik duhovnosti za multi-kuilturalnu zajednicu muslimana kako u našem džematu tako i u gradu Nju Jorku. Svi skupa činimo dove i molimo sa za njega i njegovu porodicu i želimo mu brz oporavak.

Sa žaljenjem konstatujemo da se ovaj incident mogao spriječiti intervencijom Njorkške policije. Prethodne noći, napadač je nasilno ušao u mesdžid koji je bio zatvoren u to vrijeme, dok je tamo bila naša čistačica, oko 22:00 časa. Njen suprug koji se tu zadesio i ona bili su uplašeni za svoju sigurnost pa su kontaktirali bivšeg člana odbora koji je odmah zvao 911 (hitnu službu policije) i prijavio ovaj incident. Nažalost, policija se ovom pozivu nikada nije odazvala. U međuvremenum napadač je cijelo vrijeme tražio i insistirao da vidi “šefa”, aludirajući na našeg imama, i zahtijevao da ga oni pozovu. Međutim, nakon što je čuo da bi policija mogla biti na putu, napustio je prostorije džamije. Nažalost, vratio se u mesdžid nekih 7 sati kasnije, tokom jutarnje Sabah molitve.

Iako smo u prošlosti imali jako dobar odnos sa NYPD-om I njihovom jedinicom ta odnose sa loikalnim zajednicama, smatramo da je uznemirujuća činjenica da nisu poslali patrolu nmakon našeg poziva, da se istraži I možda spriječi kompletan incident.

Mi se moramo osjećati sigurno u našim bogomoljama, znajući da će policija reagovati na vrijem kada bude poyvana. Nakon ovog nemilog incidenta, mnogi roditelji koji su upisali svoju djecu u našu vikend školu, se već dvoume oko slanja svoje djece na nastavu koja je tek počela. Naša jedina želja je za boljom saradnjom i bržim reagovanjem policijskih službenika, učestalijim patrolama do i oko džamije i da kriminalac odgovoran za ovaj brutalni napad što prije bude priveden pravdi.

svjetlo-dunjaluka