Živinice: Podnijeli tužbu protiv škole koja ne dozvoljava učenicima obavljanje džuma-namaza

Nakon odbijanja MSŠ Živinice da omogući omladincima pravo na obavljanje džuma namaza obratili smo se ministarstvu obrazovanja TK da urede ovu oblast i prestanu da krše osnovna ljudska prava a to je pravo na slobodno ispovjedanje vjere što Ustav Bosne i Hercegovine garantuje.

Ministar se proglasio kao nenadležan i prebacio odgovornost ponovo na školski odbor. Ponovo smo uputili zahtjev školskom odboru na što je on odbio da udovolji zahtjevu.

Podnijeli smo tužbu protiv škole pred kantonalnim sudom u Tuzli na što je se taj sud izjasnio kao nenadležan i prebacio odgovornost na opštinski sud u Živinicama.

Podnijeli smo tužbu opštinskom sudu u Živinicama i još čekamo prvo ročište.

Danas smo od suda dobili odgovor škole na tužbu u kojem smatraju da nisu ugrozili vjerska i ljudska prava te traže od suda da se tužba odbaci kao neosnovana.

Čekamo odgovor suda.

Dok čekamo odgovor suda savjetujem svima u ovom procesu koji staju na stranu ugrožavanja vjerskih i ljudskih prava šutnjom, neradom i borbom protiv da pripreme adekvatan odgovor kad stanu pred Gospodara svih svjetova zbog čega su učestvovali i zabranjivali obavljanje Dzuma namaza mladićima kojima je ona obaveza a i spas u vremenu nemorala, poroka i sl.?

(Amir Hadžić, Facebook)