Doboj ima novog hafiza Kur’ana Časnog: Proučena hafiska dova Ahmedu Hadžiću

Danas je u džematu Brijesnica Velika upriličena hafiska dova, hafizu Ahmedu Hadžiću. Pored velikog broja džematlija, hafiskoj dovi su prisustvovali glavni imam MIZ Doboj Ibrahim ef. Halilović, muftija zenički, hafiz prof. dr. Mevludin ef. Dizdarević, izaslanik Reisu-l-uleme hafiz prof. dr. Abdul-Aziz ef. Drkić.

Glavni imam je u svom obraćanju istakao da je na području MIZ Doboj u dvije i po godine na našem MIZ bilo šest hafiza a da još četvero je položilo hifz pred komisijom Rijaseta. Muftija zenički, hafiz prof dr.Mevludin ef. Dizdarević rekao je u svom obraćanju da bi se postalo hafiz treba puno truda, znoja, odricanja, suza i da ta titula je ostala vjerodostojna i da ta titula je posebno vrijedna. Čestitam hafizu Ahmedu, koji je vrijedan, čestit insan. Mi smo ovdje što volimo Kuran, i ako Bog da će nam to biti i spas na budućem svijetu. U svom obraćanju Muftija je takođe rekao da je i Poslanik a.s. povjeravao određene titule i odgovorne pozicije onima koji su znali najviše Kurana. Hafizi su posebni ljudi.

Na kraju je uputio iskrene čestitke hafizu Ahmedu Hadžiću, njegovoj porodici, roditeljima, jer osim truda hafiza i porodica je ta koja je itekako zaslužna za tvoj uspjeh. Što je jači Islam u nama mi smo jači kao narod, jača nam domovina…
Izaslanik Reis ul uleme hafiz prof.dr. Abdul-Aziz ef. Drkić je čestitao, hafizu, ovo je veliki uspjeh. Allah uzvišeni na posebnom mjestu drži one koji čuvaju njegovu knjigu. Hafiz Kurana kada nauči Kuran on se veže za Allaha, zbog toga je položaj hafiza u islamu takav. Mi odajemo počast znaju i učenju. Mi stalno treba da tragamo za znanjem i da ne dozvolimo da svojom pasivnošću spustimo svoje stepene vrijednosti.

Jedan od najvećih Božijih darova je i znanje. Naravno mislimo na korisno znanje, a ne ne znanja koja su štetna i od kojih imamo malo koristi. Mi živimo nažalost u ovom nekorisnom znanju, i nas danas hafiz usmjerava na ovo korisno znanje, i podstiče nas da tražimo korisno znanje. Hafiz Ahmed je odabrao put korisnog znanja, to je njegova pobjeda, pobjeda svih nas. Molim Allaha dž.š. da nagradi hafiza i sve vas koji ste danas ovdje, poručili su iz Medžlusa Islamske zajednice Doboj.

senzor.ba