69-ogodišnja Francuskinja prihvatila islam

Visits: 781 Today: 2

69-ogodišnja Monigue Gttwalles iz francuskog grada Strasbourga, tokom posjete porodici Vural iz pokrajine Akdagmadenli nedaleko od turskog grada Yozgata, čuvši zvuk ezana odlučila je prihvatiti islam, i promjenila ime u Melek.

Ismail Vural i Bediha Vural, supružnici kod kojih je boravila Gottwalles, nakon što je njihova gosća izrazila želju da prihvati islamsku vjeru, javili su se u lokalni ured muftije. Monigue Gottwalles je uz prisustvo muftije donijela šehadet (posvjedočila da je Bog jedan), odabrala novo ime Melek i zvanično postala muslimanka.

Ismail Vural, mještanin iz pokrajine Akdagmadenli za agenciju Anadolija rekao je da je Monigue u Starsbourgu živjela sama, i da je njihova rodbina u komšijskim odnosima sa njom, te da je Monigue tim povodom počela proučavati islam i donijela ovakvu odluku, a ime Melek je upravo odabrala iz razloga što je to ime jedne od njihovih rodica u Francuskoj.

“Kada smo to čuli, pozvali smo Monigue da bude naš gost ovdje u Yozgatu. Od 2005. godine ona redovno dolazi kod nas u goste. Najviše joj se dopada zvuk ezana, i to je na nju najviše djelovalo da donese ovakvu odluku. To nas je jako obradovalo”, izjavio je Vural.

Vural je rekao da Monigue, sadašnju Melek smatraju članom njihove porodice, te dodao da je ona također izrazila želju da obavi Hadždž i da se nastani u njihov grad Yozgat piše aa.com.tr