Znate li koje su četiri želje stanovnika Džehennema?

U Kur’anu se spominju četiri želje koje će poželjeti stanovnici Džehennema. One su spomenute u sljedećim ajetima:

Prva želja: ”Gospodaru naš, izbavi nas iz nje; ako bismo ponovo zlo radili, sami bismo sebi nepravdu učinili.”
”Ostanite u njoj prezreni i ništa Mi ne govorite!” – reći će On. Kad su neki robovi Moji govorili: ‘Gospodaru naš, mi vjerujemo, zato nam oprosti i smiluj nam se, jer Ti si najmilostiviji!’ – vi ste im se toliko rugali da ste zbog toga na Mene zaboravili i uvijek ste ih ismijavali.” (El-Mu’minun, 107.-110.)

Druga želja: ”Oni će dozivati: ”O Malik! Neka Gospodar tvoj učini da umremo!” – a On će reći: ”Vi ćete tu vječno ostati!” (Ez-Zuhruf, 77.)

Treća želja: ”I oni koji će u vatri biti govorit će stražarima džehennemskim: ”Zamolite Gospodara svoga da nam bar jedan dan patnju ublaži!”
”A zar vam poslanici vaši nisu jasne dokaze donosili?” – upitat će oni. – ”Jesu!” – odgovorit će. – ”Molite onda vi!” – reći će oni. Ali će molba onih koji nisu vjerovali uzaludna biti.” (El-Mu’min, 49-50.)

Četvrta želja:”I stanovnici vatre dozivat će stanovnike Dženneta: ”Prolijte na nas vode ili nešto od onoga čime vas je Allah obdario!” – a oni će reći: ”Allah je to dvoje nevjernicima zabranio.” (El-A’raf, 50.)
Ah, pustih li želja i nadanja!

Allahu dragi, učini da naša najbolja djela budu završna djela na dunjaluku, učini da naš najsretniji dan bude, dan susreta s Tobom, i sačuvaj nas patnje u Džehennemu!

Priredio: Abdusamed Nasuf Bušatlić za: saff.ba

Pročitajte još: Laž je jedna od džehennemskih kapija

Allahov Poslanik je laž tolerisao samo u tri slučaja:
“Laž nije dozvoljena osim u tri slučaja:
– supruzi, da bi joj se udovoljilo (ako je ta laž neće zakinuti u njenim pravima)
– neprijatelju, u ratu, i
– pri izmirenju ljudi.” (Tirmizi)

Inače Allahov Poslanik, s.a.v.s., nije ni u šali lagao. Brate i sestro, budi iskreni sudija prema sebi, prepusti se svojoj savjesti i zapitaj se u kolikoj mjeri je to odvratno svojstvo prisutno kod tebe? Nastoj da ramazanski post iskoristiš tako da lažni govor u potpunosti eliminišeš iz svoga života, ili bar da ga svedeš na najmanju moguću mjeru. Neka ti ramazanski post posluži kao izvanredan trening za odbacivanje tog pogubnog svojstva.Laž ne dolikuje muslimanu jer uzrokuje smutnje i nered na zemlji. Ona slabi našu zajednicu, uništava međusobnu ljubav, otvara prostor za šejtansko djelovanje i to je jedna od džehennemskih kapija. Kao što ne voliš da drugi tebi laže i da širi neistine o tebi, i ti se potrudi da drugom ne lažeš i da ne širiš laži o njemu. Kad god otvoriš usta, znaj da si u prilici da kažeš nešto korisno – boguugodno, ili da izustiš nešto što je grijeh i što naš Stvoritelj ne voli. Zato je Vjerovjesnik, a.s., rekao:
“Ko vjeruje u Allaha i Sudnji dan neka govori što je korisno, ili neka šuti.” (Buhari i Muslim)
Alejhisselam je rekao i ovo:
إِنَّ الصِّدْقَ يَهْدِي إِلَى الْبِرِّ وَإِنَّ الْبِرَّ يَهْدِي إِلَى الْجَنَّةِ وَإِنَّ الرَّجُلَ لَيَصْدُقُ حَتَّى يَكُونَ صِدِّيقًا وَإِنَّ الْكَذِبَ يَهْدِي إِلَى الْفُجُورِ وَإِنَّ الْفُجُورَ يَهْدِي إِلَى النَّارِ وَإِنَّ الرَّجُلَ لَيَكْذِبُ حَتَّى يُكْتَبَ عِنْدَ اللَّهِ كَذَّابًا .
“Iskrenost vodi ka dobru a dobro vodi u Džennet. Čovjek, sve dok govori istinu, biće upisan kod Allaha među iskrene. Nasuprot tome laž vodi grijehu, a grijeh u Džehennem. Čovjek, sve dok laže, biće upisan kod Allaha kao lažov.” (Buhari i Muslim) Gospodaru naš, očisti nam srca od munafikluka, djela od neiskrena nijjeta, jezik od lažnog govora, a oči od pogleda kradom, jer Ti, uistinu, znaš ono što oko kradomice gleda i što se u prsima skriva.

Hfz.Dr. Halil Mehtić za: Akos.bA