Znate li koja je jedina država EU u kojoj muslimani nemaju ni jednu džamiju

Visits: 1324 Today: 1

Jedina država EU u kojoj muslimani nemaju ni jednu džamiju

Slovačka je jedna od nekoliko evropskih država u kojoj nema džamija, ali to nije jedina bitka koju vodi muslimanska zajednica… Slovački parlament je omogučio mnogo teži status muslimanima u ovoj državi.

Nije lako biti musliman u ovoj centralnoevropskoj državi u kojoj ne postoji ni jedna džamija. Islam se ne izučava u školama, a muslimanska zajednica koja broji više od 5000 članova niije zvanično priznata.

Da bi muslimani bili priznati potrebno je 50.000 potpisa od ove religijske grupe. Međutim, zakon nije uvijek bio tako uređen. Prije je bilo dovoljno 20.000 potpisa od strane građana bilo koje dobi kako bi ih država zvanično priznala.

U 2007. godini sve se promijenilo, kada je država zahtijevala 20.000 potpisa od strane punoljetnih osoba. Iako muslimani čine 0.1% slovačkog stanovništva, određeni parlamentarci su ‘islamizaciju’ okarakterisali kao prijetnju.

“Islamizacija počinje s kebabom, a u Bratislavi se to već dešava. S tim u vezi, zamislite šta će se ovdje desiti za 5 ili 10 godina” – izjavio je član parlamenta Andrej Danko.null

U 2017. godini Državno vijeće povećalo je broj potrebnih potpisa na 50.000 iako je predsjednik Andrej Kiska uložio veto.

“Kao muslimani, moramo biti priznati, te osjetiti da smo prihvaćeni i integrisani od strane slovačke vlade i slovačkog društva. Kao muslimani, mi smo građani koji pored naših obaveza imamo i prava” – rekao je predsjednik Udruženja muslimana Slovačke, Muhamed Safwan Hasna.

S obzirom da nisu zvanično priznati, muslimani u Slovačkoj se suočavaju sa mnogim preprekama u svakodnevnom životu. Ne mogu imati zvanične religijske vođe, prakticirati muslimanska vjenčanja koja su jednaka onim građanskim niti mogu dobijati finansijsku pomoć od strane slovačke vlade, kao što je slučaj sa članovima ostalih 18 religijskih grupacija.

Takođe, muslimani su bili primorani prodati dio zemlje kupljene 1999. godine, koji je bio namijenjen za izgradnju muslimanskog centra, za čiju izgradnju nikada nisu dobili dozvolu.

Islamofobija je prisutna u Slovačkoj i govor mržnje od strane političara je svadkodnevnica.

“Svaki normalan Evropljanin, krščanin ili ateista, mora strahovati od ove satanističko-pedofilske kreacije đavola, odnosno Islama” – izjavio je član parlamenta Stanislav Mizik.

Situacija se pogoršala 2015. godine kada su izbjeglice sa Bliskog istoga krenule k Evropi. Jedan od opravdanja koje je slovačka vlada uputila javnosti, a kako bi ‘odgovorila’ muslimane od ulaska u Slovačku, jeste upravo nepostojanje džamija.

“Možemo prihvatiti 800 muslimana, ali u Slovačkoj ne postoji ni jedna džamija. Pa, kako će se muslimani uklopiti u naše društvo, ako im se ovdje ne sviđa?”

“Političari su svjesni činjenice da mogu širiti strah pričajuči o islamu i izbjeglicama, kao i svjesno nerazdvajanje ta dva pojma” – rekao je Muhamed Safwan Hasna.

U 2017. godini islamofobija se prestala širiti slovačkim društvom, ali muslimani i dalje čekaju na ostvarenje svojih temeljnih prava.

Slovačka je članica Evropske unije koja nalaže da su “fundamentalna prava nacionalnosti zajamčena Ustavom“. Međutim, da li Slovačka svim svojim građanima garantuje jednaka prava?