ZNAČENJE IMENA: EMINA “ŽENA MIRA, SKLADA, SIGURNOSTI”

Ime Emina je oblik imena Amina, koje je vjerovatno najčešće muslimankso žensko ime jer se majka Muhameda a.s. ovako zvala. Na našem podneblju je ime Emina stoljećima prisutno, opjevano kroz sevdalinku i poemu Alekse Šantića, ime Emina je u BiH dio narodnog blaga.

Ime Emina je tursko ime arapskog porijekla i ima isto značenje kao i Amina. Naime Emina je turski oblik arapkog imena Amina. Značenje imena ovisi od toga kako ga izgovaramo, tj. da li je naglasak na slovu a ili slovu i. Na našem podneblju se ime Emina izgovara sa dugim i (Emiiina) je značenje imena „sigurna, pouzdana, od povjerenja“.

Arapski je oblik آمنة se izgovara Āmina. Majka Muhameda a.s. se zvala Amina. U ovom obliku, Amina, naglašena na prvom slogu, znači “žena mira, sklada, sigurnosti“.
Arapski oblik أمينة / Amīna, s naglaskom na drugi slog, znači “pouzdana, od povjerenja, vjerna, privržena” i ženski je oblik muškog imena Amin. Takođe se prevodi i kao „sekretarica“.
Ako uzmemo u obzir da se na našem podneblju ime uobičajeno izgovara sa dugim „i“ prije neko sa kratkim, značenje imena je prije ovo drugo.

Izvedenice iz ovog imena zabilježene na našem podneblju su Mina, Mine, Minka.

KOD MUSLIMANA

Āmina bint Vahb (Arapski آمنة بنت وهب, čita se sa dugim a – Āmina bint Vahb,) bila je majka Muhameda a.s.,.

Amina je bila ćerka Wahb ibn’Abd Manafa. Umrla je oko 577 kada je Muhamed imao šest godina

NA NAŠEM PODNEBLJU
Ime Emina je na našem podneblju zastupljeno još od Osmanlijskog carstva. Pošto je Emina turskog porijekla tj. turski oblik arapskom imena Amina, ono je bilo u ovom obliku prisutno u BiH već stoljećima i jedno je od najrasprostranjenijih ženskih muslimanskih imena. Često se koristio nadimak Mine ili Minka.

Poslie 90-tih je sve češće u upotrebi arapski oblik imena – Amina. No budući da je kod oba imena naglasak na istom slogu, oba imena imaju isto značenje.

Zanimljivo je da su oba ova imena već godinamameđu prvih 10 imena najpopularnijih imena za djevojčice u BiH. Pri tom se Amina u 2017. godini našla na ubjedljivom prvom mjestu a Emina na 7. mjestu.

Zanimljivo je napomenuti da je ime Emina prisutno i u Srbiji, u obliku Mina i ovo je već posljednje dvije decenije na top 20 listi najpopularnijih imena. Da li ime Mina ima veze s imenom Emina, nije sigurno. Mina (Vilhelmina) Karadžić – se zvala ćerka Vuka Stefanovića Karadžića, srpskog prosvetitelja i tvorca azbuke

U OSTALIM ZEMLJAMA
Amina je jedno od najčešćih muslimanskih imena i rasprostranjeno je širom muslimanskog svijeta.

Amina se međutim pojavljuje i kao novo ime 21. vijeka među američkim ženskim imenimaTako se 2000. godine popela na par stotina mesta na Top 1000 listi (izvor: http://www.ohbabynames.com) Ono što je zanimljivo za ovo arapsko ime jeste da ono, kao na primjer Hana ili Sara, nema istočni egzotični prizvuk. Ime je prije svega jednostavno i jasno, kako u pisanju, tako i u izgovoru, i za razliku od npr. imena Fikreta, može se lako izgovoriti na svim jezicima. Fonetički takođe lijepo zvuči , ali i snažnio i samopouzdanio. Amina je ime koje se sreće među afroamerikancima. Postoji razlog za to zapravo; Amina je bilo naime ime nigerijske princeze iz 15. ili 16. vijeka, Amina iz Zazzau (danas Zaria, Nigerija).

radiokameleon.ba