Značenje i porijeklo imena Benjamin

Koje ime je po vama najljepše i koje želite da vam uradimo sliku s kaligrafijom i značenjem!  Prvih 5 radimo odmah a glasovati možete OVDJE.

Ime Benjamin ima dugu istoriju. Prisutno je i u Bibliji i u Kuranu a značenje imena se tumači na više načina.

znacenje i porijeklo imena Benjamin

ŠTA ZNAČI IME BENJAMIN?

Ime Benjamin je hebrejski naziv „Ben-Jamin” (בִּנְיָמִין, Binyāmīn) izveden od elemenata בן (ben = „sin”) i ימין (jamin  = „jug”, „desna ruka”). Pojam „desno“ se ovdje odnosi na smijer ka nebesima ili na časnu stranu osobe. Stoga se ime Benjamin prevodi kao „sin juga” ili bukvalno još kao „sin desnice” , što se tumači kao „časni sin“.  Prijevodi kao “sina sreće” ili “sin radosti” su veoma česti ali smatraju se po mnogim etimolozima netačnim. 

Čije je ime Benjamin?

Prvi pisani spomen imena Benjamin datira još 1800 godina prije nove ere. Ono je stajalo na ploči kralja Sin-Kašida od Uruka (1801-1771 pne ..) „Binu-Jamina” što znači “sinovi juga” i jezično je preteča starozavjetnom imenu “Benjamin”. 

Ime Benjamin u Hrišćanstvu

ime benjamin jakubov sin

Benjamin je ime za koje se misli da proizilazi iz Biblije; ovo ime je nosio najmlađi sin od Jakovljevih 12 sinova, koji su bili preci izraelskih plemena. Pleme Benjamin je skupa s plemenom Juda, te već asimiliranim plemenom Šimun, stvorilo južno izraelsko kraljevstvo – Kraljevstvo Juda. Benjaminova majka Rahel je umrla pri porođaju. I dok je njezina duša odlazila, nazvala ga je Ben-Oni; ali njegov otac nazvao ga je Benjaminom. Ime “benoni” znači “sin moga bola”, ali njegov otac nije htio da najmlađi nosi takvo ime koje proizlazi iz majčine smrti, pa ga je nazvao” Benyamin” što znači  „sin s juga“.  Benjamin je bio jedini Jakovov sin rođen južno od Mezopotamije. Međutim, “yamim” se također smatra prijevodom riječi “godina” na hebrejskom jeziku, donoseći drugu varijantu značenju imena kao “sin moje starosti” što upućuje na činjenicu da je Benjamin bio posljednje Jakovljevo dijete. U ovom kontekstu je zanimljiva činjenica, da je u srednjem vijeku (5.-15. Stoljeće) ime benjamin često nadijevano dječacima čije su majke umrle u porodu.  Danas ovo ime više ne nosi takvo breme i daje se djeci čije su majke žive, zdrave i sretne, a široko se koristi u Americi i Engleskoj.  

Ime Benjamin u Islamu

Ime Benjamin na arapskom

Ime Benjamin kod muslimana ima isto porijeklo i nosi isto značenje – „sin juga“, „sin moje starosti“, a i „najmlađi sin“, budući da je bio najmlađi sin Jakuba a.s.. Na arapskom se ime piše بنيامين, a na perzijskom بنيامين

Često dobijamo pitanje. „da i je ime Benjamin muslimansko?“. Napominjemo da sva imena koja imaju lijepo značenje i ne veličaju ni jednog drugog boga osim Allaha mogu biti muslimanska. Za roditelje koji su vjernici i ipak nesigurni, da li da daju ovo ime svom sinu : ako je Jakub a.s., kao božiji poslanik mogao svog sina nazvati imenom Benjamin, onda nema smetnje da i vi date djetetu to ime, kao što se uopstalom daju i imena Jusuf, Jakub, kao i imena drugih božijih poslanika a.s.. Koje ime je po vama najljepše i koje želite da vam uradimo sliku s kaligrafijom i značenjem!  Prvih 5 radimo odmah a glasovati možete OVDJE. www.znacenje-imena.com