ZDRAVO, A UKUSNO: ČIPS OD TIKVICA

Čips od tikvica je ukusan i zdrav, a za pripremu vam treba samo nekoliko sastojaka.

Tikvice u sebi sadrže mnogobrojne prirodne sastojke koji imaju razne pozitivne posljedice na zdravlje, ali ljudi ih rijetko kada jedu i vole. Možda ste ih pokušali jesti na različite načine, ali jednostavno ne volite njihov okus. No možete ih zavoljeti- tako što ćete ih pretvoriti u čips, prenosi Healthybuliderz.

Tikvice spremljene na ovakav način su vrlo ukusne i hrskave, ali i dalje imaju mnoge pozitivne učinke na zdravlje, poput smanjivanja krvnog pritiska, poboljšanje imunološkog sistema, boljeg vida i smanjenje bolova u zglobovima.

Sastojci:

1 tikvica

2 kašike maslinovog ulja

1/2 kašike granula češnjaka

1/4 kašike mljevenog papra

1/4 kašike soli

Upute:

Zagrijte rernu na 190 stepeni Celzijusa. U međuvremenu, dobro operite svoju tikvicu u toploj vodi. Važno je dobro oprati tikvice jer ih nećemo guliti. U kori se nalaze brojni nutrijenti pa je svakako treba uključiti.

Tikvice narežite na ploške. Što tanje, to bolje. Zatim ih stavite u jednu posudu te dodajte maslinovog ulja i dobro pomiješajte. Dodajte i ostale sastojke te ponovno dobro pomiješajte.

Tikvice posložite na posudu za pečenje, tako da vam se ne slijepe. Stavite ih peći na 10 minuta, a zatim pažljivo okrenite i ponovno pecite još 10 minuta. Izvadite ih iz pećnice i pustite da se ohlade pet minuta. hayat.ba